Habatussauda

Ibu mengandung boleh ke minum minyak habatussauda? Ada mommies yg tau dak atau dapat nasihat dr doktor dulu klu nak minum.

1 Balas

Hi Puan. Minyak habbatussauda memang tidak disangkal lagi baik untuk dijadikan makanan tambahan sejak zaman purba lagi. Namun sehingga kini tiada lagi kes yang melibatkan pengambilan terlebih minyak habbatussauda. Sekarang ini lebih mudah orang mengambil supplement minyak habbatussauda ini di dalam bentuk soft gel seperti yang berada di pasaran. Namun masih tidak ada lagi kajian negatif yang dapat dibuktikan daripada mengambil soft gel tersebut. Namun begitu jika puan kini berada di awal kehamilan, adalah disarankan untuk mengambil supplement daripada doktor dahulu sehingga kandungan mencecah 16 minggu ke atas. Selepas itu puan boleh cuba mengamalkan pengambilan minyak habbatussauda ini. Untuk jawapan yang lebih jelas, puan boleh meminta pandangan dan nasihat daripada doktor sakit puan juga. Wallahu a'lam :)