BERPUASA SEMASA 12WEEK?

Hi ibu ibu semua. Esok dah masuk bulan ramadan kan. Nak tanya kandungan 12 week boleh berpuasa ke? #firstbaby #ingintahu #1stimemom

1 Balas

Bergantung kpd ketahanan & keyakinan diri awak. Saya esok baru cukup (12 weeks). Alhamdulillah, sepanjang 1st trimester saya tak ada morning sickness atau masalah bila makan & minum akan muntah. TAPI saya risau keadaan bayi dalam kandungan. Body saya senang dehydrated bila saya kurang minum air putih / air masak. Dan bdn saya cepat letih + rasa penat walaupon rutin kerja harian tu sama ja tiap2 hari 😅 So untuk tahun ni, kena buat pegorbanan besar untuk baby dlm kandungan mengharapkan dia membesar dgn sihat & selamat 🤲🏻

3y ago

Alhamdulillah. Saya pun tiada alahan setakat ini. Kalau rasa mual-mual pun sebab perut kosong, doc pernah bagitau, kene kerap makan walaupun dalam kuantiti sedikit, lapar je kene makan. Yes saya pun risaukan baby dalam kandungan. Sebab pernah bleeding pada week 10. Tapi sekarang Alhamdulillah dah kembali normal. InsyaAllah saya nak cuba bersahur mcm biasa esok, tapi kalau tak tahan diharuskan berbuka. 😅 tapi esok ada temujanji dengan klinik kesihatan, harap tak kene minum air gula la 😂 InsyaAllah, semoga kandungan kita semua selamat dan sihat 😇 aamiin. Terimaa Kasih awak sebab respond pertanyaan saya 😊