Bersalin selalu angkat punggung

Ibu ibu boleh bagi tip untuk bersalin tak..sebab selalu saya bersalin suka terangkat punggung..MCM mana cara untuk kita tidak terangkat punggung ya..🤔orang ckp kalau bersalin suka terangkat punggung akan besar koyak nya di bahagian kemaluan..

7 Balas

Hi mommy. Kalau angkat punggung yang saya pernah dengar takut koyak boleh sampai dubur. Nanti buang air besar lagi worst sakit. Kadang bila dah sakit tak sedar. Mommy dengar je arahan nurse dan doc. Memang masa push tu dorang tak bagi angkat punggung. Masa layan contraction pun dorang akan bagitahu macam mana nak rasa lega sedikit. Suami kalau boleh teman minta urut belakang badan masa sakit contraction kuat sangat dah

Saya haritu bersalin anak first 17/5 .. nurse dgn doktor bagi arahan suruh kita sndiri pegang betis atau buku lali.. saya pegang haritu takde angkat punggung sbb dia automatik sis bila pegang punggung tak jadi terangkat nanti train kat rumah ye inshaAllah sis boleh🥰 saya haritu bnyk kli train sbb takut nk bersalin tapi alhamdulillah Allah mudahkan sngt proses bersalin saya🤲🏻

Jgn angkt punggung nnt koyak besar... Sy masa teran pegang kt betis ke, buku lali ke, ikut mna y selesa la, sambil tngok d perut... Kat kepala pun set jgn angkt pnggung... Insya Allah masa duk teran tu bila kita ingat tu, kita xkn angkt...wlaupn bnyk kali sy ambik masa utk push, alhamdulillah, langsung x koyak... Pd sy mind set tu p ting jgk la...

Pegang buku lali. Kepala dan mata tengok perut. Tolak perut dengan dagu. Jangan jerit. Kalau ada hsuband sebelah. Minta bantu suami tolakkan kepala (sebelah tangan) dan sebelah tangan lgi bantu tekan lutut.

pgg buku lali sis..lpstu mse mneran kpla n mta kne tgk perut. n make sure jgn menjerit..cuma teran mcm kita nk berak je. semoga dpermudahkan sis☺️

sy hritu tgok utube cara2 meneran, at 37 weeks train kat rumah.. 38 serah diri. alhamdulillah dipermudahkan

dengar arahan doktor dan nurse...depa selalunya suh kita pegang kaki kita supaya jgn angkat ponggong