Taknak makan nasi

hi ibu , anak pertama tak nak makan nasi , nak makan bubur je kalau makan nasi je mesti muntah kan balik , berat badan menurun pulak , macam mana ye ibu , nak bagi makan apa ye 🥲🥲

5 Balas

Ini pendapat saya ya. Anak tak makan nasi takpe. Sumber karbo bukan hanya pada nasi. Sumber karbo boleh dapat daripada makanan lain juga seperti potatoes, pasta, mihun. Apa yang penting anak mendapat satu meal yang lengkap dengan carbo+protein+fibre. Puan sudah cuba pelbagaikan menu untuk anak? Maksud pelbagaikan menu di sini bukan hanya nasi dan lauk. Tapi varieties of food. Contoh banana oat pancake, home-made chic nugget, mashed potato, mihun goreng, mihun sup. Puan ada FB tak? Boleh follow happybabyfoodmalaysia. Sangatlah berguna. Ada pelbagai resipi dan info untuk membantu Puan. Harap membantu 🌹

mcm anak sy la masuk umur 2thn ttibe jd picky eater dan xsuka nasi. Ibu kne creative lah buat la berbola nuget campur nasi ke, march potato campur skit nasi ke, atau gantikan carb dgn mknn lain like potato, mee, pasta, roti..

kalau baby nk mkn bubur. just continue bg mkn bubur awak. pasti kn intake baby awak cukup carbo+protein. janji baby mkn.

10mo ago

kalau xnk nasi boleh cuba pasta/mee/mihun. ke still xnk juga

Since bila nak bubur sis? Sblm ni nasi dia mkn okay tak?

10mo ago

since dia start makan

Anak sis umur berapa?

10mo ago

I see. Pasta pun anak tolak ke sis?