Ada cara yang selamat untuk gugurkan kandungan?

I am pregnant - 5 weeks, first child. Tak tahu kenapa saya selalu penat dan asyik ngantuk je padahal tak buat kerja berat pun. Tapi seems like no one understand my tiredness. Mungkin dorang fikir saya mengada, asyik tidur je padahal tak buat apa apa pun. So saya rasa baik saya gugurkan je kandungan ni. Is there any way yang dibolehkan untuk gugurkan kandungan? Atau saya bodoh hanya disebabkan benda ni saya nak gugurkan?

9 Balas

Dorang tu sape??? If suami org family members better sis educate dorang. First trimester 1-3 bulan memang fasa yg memenatkan. Badan kita memang akan sentiasa penat, sentiasa nak tido kerap kencing kerap haus and lapar. Sy pun mcm tu jugak. So just abaikan org sekeliling u yg bawa negative vibes. Jgn sesekali terfikir nk gugurkan kandungan sis. Astaghfirullahalazim. Org lain struggle nak dpt baby. Sepatutnya sis kena extra care awal2 kehamilan ni. Boleh jdi Allah nk bagi rezeki anak ni sekali je. Menyesal tk sudah nnti. Fikir baik2 jgn ikut emosi. Btw bnykkan rest

sebab mulut org sis nak gugurkan?! its not simple.. sekarang rasa okay gugurkan, andai kata lepas gugurkan sis susah pregnant? mcm mne? ye saya takde kt tmpat sis.. tapi sis boleh cri something yg buatkan sis lupa pada mulut org ☺ just be happy for your baby ❤ enjoy the preggy time bcause you will miss it 😉

Awak jangan cakap macam tu sis. Saya pun alami yang sama sekarang, saya fasa mengantuk, penat, baring je tak buat apa, loya, kurang selera makan 😢 Saya harap orang sekeliling sis & husb akan faham ni semua normal ❤️ Jangan gugurkan please, sayangkan kandungan tu ya. Hugs you sis 🤗

rasa sedih sgt sis blh terfikir smpai mcm tu..sabar yer sis..sya ttc 17 thun mcm² lalui utk dptkan baby hospital tu dh mcm rumah kedua sya dh..mcm² yg sya lalui treatment smpai terlalu sakit menggeletar bdn hanya utk dptkan baby..jd sis hargailah setiap detik nikmat yg tuhan beri

Jahatnya sis nk gugurkan,sis kene tau bnyak org lain yg nk rasakan apa yg sis rasa.. yes TTC.. dan itu termasuk saya... saya TTC 2tahun 5 bulan, bila sis gugurkan, jgn salahkan Tuhan bila nnti sis susah nk lekat lagi..

4mo ago

Xyah kesah lah org ckp apa, awal trimester mmng mcm tu... xdpt Alahan teruk sampai muntah tu mujur...

nasib baik saya dduk rumah sndiri n tk keje. mmg memanjang penat sjaa sbb bru 1st trimester. mmg ginila hakikatnya org mengandung ya. org sekeliling kene paham. bdn tk sama n lain2

Taknak ckp la sis pepaham sendiri. Sbbkan org lain sis nk gugurkan. Dosa dpt, rasa bersalah smpai bila2 pn dpt. Orang lain pulak goes on with their life mcm biasa

Saya sama mcm sis 5w skrg. Tp sy bleeding. Sy selalu risau. Pls jgn gugurkan dia. Dia xsalah pn. Kalau lah boleh dpindah pd sy 🥹

4mo ago

Sy dh pergi klinik lepastu dia bg ubat kuatkan rahim. Darah masih banyak sy ke hospital. Dorg check pakai tvs pn xnampak baby. Skrg doc suruh sy bedrest utk seminggu lepas tu recheck upt masih positive atau x 🥹

takyah gugurkan sis, just ingore jaa apa org nak ckp, fokus jaga kesihatan , bykkn rest .