Puasa bagi ibu yg pernah keguguran

i ada miscarriage history early pregnancy , rn early pregnancy juga macam mana dgn puasa ya? ada yg ada pengalaman tak? ibu&kandungan okay? tq. #pregnacy #fasting #puasa #1strimester #ingintahu

7 Balas

repeated early pregnancy miscarriage history ke? kalau ya, seeloknya dapatkan nasihat doktor. mungkin boleh buat check up kesihatan ovari/ovum & sperm suami. selalunya early pregnancy miscarriage ni sebab janin tak sihat, tak ada kaitan dengan puasa. bila puasa waktu pregnant memang kena jaga lebih. sahur kena makan berat, complete meal ada karbohidrat protein lemak sihat etc, dan lambatkan selambat2nya. air kena make sure minum banyak sepanjang malam tu, bukan waktu berbuka dan sahur shj. saya pernah awal first trimester (4-8w) waktu bulan puasa, alhamdulillah boleh puasa penuh. baby pun okay. tapi kalau jenis yg kerap muntah2, seeloknya buka puasa, risau dehydrated.

sy ade pengalaman puase mase early pregnancy.. mase tu ok je igt xde pape.. then tiber gugur.. so bg sy early pregnancy ni penting utk janin tu membesar n perlu byk nutrition.. but then, itu sy la.. lain org lain badan 😊

bagi peendapat saya tak payah puasa . sebab risaukan anaak dalam kandungan sebab 1st trim kan . kalaau ada alahan lagi laa susah naak puasa . nnti bby dah keluar baru ganti balik puasa yg ditinggalkan ☺️

8mo ago

Yee betul tu sis 😍

sye awal2 preggy tyme tu tgh puasa.. Alhamdulillah kndungan ok n skg baby da setahun pun.. sye mls nak check upt awl2 sbb tkot kecewa.. tyme preggy tu sye dlm 4-5 weeks mcm tu..

Sy pwnah gugur, ada je puasa sbb masatu xtau tgh pregnant. Sbb nk ganti. Now da 8 bulan dh n masih puasa kdg2. Lg 2 hari nk abis ganti

Klu bole gnti je puasa.. sbb dlm kandungan kita xnmpkkk.. lagi2 klu tak mkn ,air ketumban bole jdi sikit..

Pregnant brapa bulan. Sy pernah gugur, dh 5-6 bulan bru puasa tp x kerap la. 1 hari sminggu cmtu