Takut menjadi seorg ibu.

Hye.. sya nk mintk nasihat dari ibu2 yg ada disini.. Saya ada sejarah sebagai pesakit mental & diagnos dgn beberpa sakit mental yg serius.. sya masih dlm rawatan pemulihan dgn dr psy & tengh mengandung ank pertama dh masuk 27 minggu.. sya terlalu takut dgn proses bersalin & seleps kelahiran kerna trauma masa lalu.. sya sgt takut sya tidk mampu menjdi seorg ibu kerana sya ada sakit mental. Mungkin ada ibu yg pernh alami.. mcm mana ibu2 kawal diri? #pleasehelp

2 Balas

Hai puan. Saya tiada pengalaman mengandung semasa dlm rawatan pemulihan dgn Dr. psy. Sy ada sejarah depression, dan masih ada anxiety hingga sekarang. Sy hanya ke kaunseling untuk memajukan diri saya. Of course tak sama dgn apa yg puan hadapi. Puan kena yakin Allah Maha Penyembuh, jadi merayu sungguh2 / meraung2 minta Allah angkat ketakutan, penyakit menral, trauma dll yg puan alami ini. Alihkan ketakutan puan kepada kesyukuran kerana barjaya hamil dan bakal menjadi ibu yg sihat wal a'fiyah ❣️❣️❣️ Tahniah!

Hai sis.. sy minta sis rujuk dgn doc sis. Byk kan bertanya pd doc. Sy hrap sis cpt sembuh dri sakit yg sis alami dan sy percaya sis bleh jd ibu yg baik. Percaya la sis setiap penyakit ade ubatnye dan boleh sembuh. Semua dgn izin-NYA. Keep on doa. Jgn putus asa ye.. :)