scan di klinik

Hye semua,,,sy nak tnya sy dah 6w tp scan kt klinik tak ad npk apa2 lg,,, dr ad ckp kemungkinan masih kecil jd tak npk, tp sy risau #seriusnanya #ingintahu #firstbaby #pleasehelp

10 Balas

Saya cdgkan kalau sis ada bajet lebih, pegi check dekat swasta utk scan dri bawah. Klinik atau hospital utk minggu yg awal2 ni mgkin diorang tknak scan dri bawah lg jika tiada ectopic history. Dan ada kemungkinan mmg kandungan sis terlalu kecil utk di scan atas perut. Tp kalau scan dri bwh insya allah kalau 5w+ pun dah nampak. Lebih baik kita berjaga2 dri awal utk elak ektopik. Saya 8w dulu kena operate sbb ektopik.

8mo ago

ouhh i see,,,, faham,,, terima kasih 🌼

Sama saya sis.. td pagi scan 6w1d nampak cenonet comel je.. Doc suh dtg another 1month utk scan lg skali & buka buku pink.. at the meantime kita jaga makan & jaga diri je.. sy tgh amalkan asid folic 400mcg, obimin, vitamin B complex & jus mamariam. bnyk pulak amik 😅 sbb risau ada history miscarriage last 2016..

8mo ago

B complex ni dia kira mcm extra nutrisi utk ibu mengandung bagi tumbesaran baby and dia ada folic asid jgk.. and also bgus utk ibu mengandung yg bekerja..

normal je sis.progress xsama semua org. sy scan masa 6w xnmpk apa2. dr suspek ectopic la mcm2. risau sbb sblum pernah failing pregnancy 6w juga. jd sy kn ubat kuat rahim.doa byk2. positive selalu. repeat scan 8w baru nampak kantung & janin. ikut ukuran janin sy baru usia kandungan 6w.

8mo ago

ouhh,,terima kasih share,,, sbb ni first time kan,,nerves sikit

Normal sangat sis jangan risau ya. Sy sampai 7w pun cuma nampak kantung. Dah 8w baru la nampak baby and heartbeat. Gynae sy kat kpj ckp kadang 7w kantung susah nampak pun ada sbb ketebalan kulit ibu or faktor lain. Jangan risau ok positive je

8mo ago

terima kasih sis,,, kurang sikit risau

Its sokeyyy sis saya pun baru jee tau pregnant n saya pun scan 6w2d tapi kecil jeee . Tapi doc suruh datang after 2weeks nak scan pastu sekali buat buku pink . Yang penting sis jaga kesihatan & jangan angkat berat2 .

Sama sis. Sy mula2 scan biasa tp tak nmpk and mula risau. Then esoknya sy scan tvs. Alhamdulillah nmpk kantung + yolk sac. Alhamdulillah baru lega sikit hati

8mo ago

Rm65 je sis

Sama jugak.. Dr scan ckp ada kantung tp blom nmpk bby.. Plus ada cyst jgk kat ovari. 3cm.. Doakan smga bby dan sy sihat2 je ye.. First pregnancy ni

8mo ago

Sis nak tumpang tnya. Apa petanda kena cyst?Cyst ne bole ggu janin ka? Kena buang ka or mcm mana? Sorry ingin sgt nak tau..

Normal sis. Even sy 7w pun baru nampak kantung and yolk sac. InshaAllah baik baik saja

6 week kalo nk scan p tvs sis..sbb xsemua bole nampak kantung..

8mo ago

sama2.

normal

8mo ago

aah dr mnta dtg scan lg dua mgu means dlm 8w ,,,semoga baik2 je