Check up kene tolak gaji ke?

Hye saya nak tanya, maaf kalau soalan saya agak lain sikit, bila kita check up pada waktu dan hari bekerja, majikan boleh potong gaji jugak ke? Walaupun kita dah bagi surat pengesahan yg kita ke klinik tapi bkn surat MC. Dan saya masuk semula selepas selesai rawatan #firstbaby

6 Balas

Ikut majikan sbnrnya.mcm sy dulu diorg mmg akan tolak gaji ikut brpa jam sy xtrun incase sy trun after pergi klinik. Gaji diorg xpotong if kita bagi mc, kalau surat pengesahan ke klinik je mmg kena potong la. If u xnak kena potong u ambil AL tp rugi gak la .

Swasta ke? Kalau swasta ikut HR awak macam mana. Macam saya time slip tu dikira sebagai MC. So tak kena tolak gaji. Awak kena bincang dengan HR company awak.

Ikut Majikan Sis. Kalau Sy Last Year ..Check up I Ambik OffDay jer then if Ade extra Check up I apply Al .. so x tolak gaji ..

Kalau hari check up ambil halfday la awak. Guna AL kalau ada. Kalau takde mmg kene ambil cuti unpaid. Sbb pergi check up bukan mc

ikot majikan awak. mcm saya seminggu cuti sehari so saya pilih cuti tu hri yg kna p kk snng.

ikut majikan..