First pregnancy

Hye all..Saya baru je pregnant..N it is my very first pregnancy..Boleh bantu tak dari segi pemakanan apa yg boleh makan n apa yg tak boleh? Sbbnya dlm google so many tips...Ada ckp boleh makan itu ada ckp tak boleh..

6 Balas

pd saya boleh je nak makan apa pun. try and error dan depends pada body kita jugak. tp makanan pedas,tajam like nenas kurangkan. makanan lain mcm petai ,durian pun elakkan. air kelapa boleh nak minum tunggu besar sikit. tak kisah awak nak makan apa kalau was2 kurangkan. jangan makan bedal banyak2 pulak. waktu sy preggy semua saya try . kalau ngidam air gas pun saya minum sikit je pakai penutup botol. seafood pun saya makan. dengan niat semoga baby dpt khasiat dr pemakanan serta dielakkan sakit. tu je.

Same la first baby nak masuk 5 bulan dah😊Benda2 tajam jgn makan .. benda2 berangin elak kan .. banyak makan buah2 sayur2(pastikan sayur2 yg dimakan jgn mentah) amalkan susu lagi bagus susu kambing ori untuk tulng pertumbhan tulng baby bnyak kelebihan tapi ikut la pada isi susu ape yg boleh terima yg coklat ke buat sndiri ke.air kosong bagus elak kan minum air manis boleh minum kurangkan ..elakan makan pedas2 kesian pada janin nak betkembang dalam perut ni ..

Hi sis. Same here, first pregnancy jgk 😊 tahniah! Bykkn makan buah2 dan mknn berkhasiat. Kalau ikut doktor xde pantang pun makanan2 nih 😂 tp kite berjaga2 je lah. Bykkn minum air kosong supaya bdn x dehydrated. Kalau mknn2 yg mak2 kite pesan xyah makan tu, cth nenas muda, baik elakkn dulu utk awal2 ni. Yg lain ok je nk makam 😊

5y ago

Okay sis...Tp hari tu masa tu taktahu lagi pregnant..Saya bedal makan nenas dgn air tebu pulak tu. .Nasib baik lah takde jadi apa2...😌

Hi, sis boleh check dekat dalam app ni jugak. Dekat sini sis boleh tengok makanan apa yg boleh makan & tak.

5y ago

Thankyou sis...Will try soon 😘

Sy 17w alhamdulillah

Sama kte 1st prngnncy....benda2 tajam jgn mkn,yg lain boleh je mkn tp brpada2 la makan...