Anak 2 bulan tak tido dalam jangka masa yang lama

Hye moms…i really need helps since i dont have any knowledges about this situation. Anak saya baru 2 bulan kerap sangat tak tido dalam jangka masa yang lama . I know saya x sepatutnya biarkan dia macam tu, tapi saya dah usaha bagi dia selesa. Saya tukar lampin di, bagi dia susu sampai kenyang, dodoikan, bedung dia, tukar baju dia , urut2 dia, and try to communicate since nak ada bonding yg kuat. But dia tak kan tido malam sampai masuk subuh nanti. Bayangkan dia boleh berjaga dari 7 malam sampai 7 pagi n dia akan menangis sepanjang masa tu. Sampai naik sembab mata dia, badan dia akan panas. Saya takut hb dia low macam sblum ni. Dia lahir premature, saya takut sangat ia akan jejaskan sistem imune dia. Saya harap ada para ibu yg boleh jawab saya #seriusnanya #bantusharing #pleasehelp #ingintahu

2 Balas

ank sy mcm tu juga dlu.. tp xde lah 7mlm smpai 7 pagi.. 2 pgi smpai 7pgi je.. ade yg sarankan nk buat ape² , jgn gune lmpu yg terang time malam..gune lmpu tido je . jgn ade eye contact dgn baby.. jgn ajak berbual dgn dia..lw dia nanges try ckp n pujuk slow² .. "tido lah syg, dh malam ni" .. dlm masa yg sama.. try pasang selawat/zikir/white noise.. smoga dpermudahkan 😊..

tido mlm tutup lampu, biar bergelap. kalau nk tukar kan pampers ke bagi susu ke, bukak lampu tido je, biar malap. siang jgn bagi tido lama. jgn lebih dri 4.30 ptg. sbb tu mlm susah nak tdo. semua bonding time tu boleh buat time siang, jgn buat time mlm. adjust suhu bilik, jgn panas sgt, jgn sejuk sgt.