Positif Covid Semasa Hamil

Hye mommy, saya baru 17week. minggu lepas rasa pening kepala dan mata bengkak..check klinik dr hanya bagi ubat krim utk letak dlm mata je tak boleh mkn ubat sebarangan sbb hamil..klu rasa nak demam Dr kata mkn panadol je..dan pagi ni demam masih tak pulih jadi saya rasa nak cek rtk covid sbb mula rasa selsema..dan saya positif covid..jadi macam mana ye klu demam ni saya hanya boleh mkn panadol..ubat selsema dan soluble pon Dr tak sarankan.. saya rasa bdn xselesa dgn pening kepala, bdn muka pns dan selsema..ada tak mommy yg pernah positif covid semasa hamil..apa yg boleh ambik utk cepat sembuh..saya risaukan kandungan je klu demam lama2😔🤧#seriusnanya #firstmom #ingintahu #firstbaby #pleasehelp

11 Balas

Saya ve covid 37w, doc bagi ubat demam ubat sakit tekak and antibiotic. Sis pergi je klinik doc akan bagi ubat yg boleh makan for pregnancy. First day tau kena covid saya minum air kelapa pastu terus makan ubat. Alhamdulillah demam covid tu tak menjadi. Sakit tekak dengan flu je teruk. 3/4 hari mcm tu saya bertenaga balik. And kalau boleh jangan layan sakit tu. Saya paksa badan saya buat kerja2 rumah biar badan berpeluh. Risau effect kat baby. After badan dah ok saya terus pergi clinic check heartbeat & condition baby alhamdulillah nothing happen baby pun sihat

12mo ago

Saya masuk 2nd trimester dah minum air kelapa. Dlm seminggu 2kali je minum.

sy time preggy covid x ambik ubat doktor tapi mmg ambik supplement Amway .. jadi keperluan pada diri dan bayi terjaga . Bio C , Garlic , Beverages Tumeric with Licorice, Cal Mag D , Omega Plus .. 4 jenis ini bagus untuk migraine, pening kepala , badan lesu , demam , selsema , sesak nafas , darah tinggi , penggedaran darah lebih lancar

saya +ve covid masa tengah pregnant 3 months. Mmg telan panadol semata and saya kerapkan mandi sebab panas badan time tu. And minum air 100 active. Banyakkan rehat saja sis, makan buah oren juga ya. InsyaAllah baby and mommy akan okay saja, saya pun dah selamat bersalin, baby alhamdulillah sihat saja

sya positif waktu nk masuk 9 bulan. demam sehari je. batuk lama sungguh smp ke Labour room batuk. xblh mkn ubt batuk. hanya minum air kasi hilang batuk. tp x hilang pun. batuk covid sgt pyh nk hilang. tp hikmah batuk setiap ms, bukaan sya cepat. sbb batuk meneran. skali batuk skali baby terpush.

12mo ago

betul sis bila batuk dan terbesin sy cepat rasa nak terkencing..tapi xselesa kena selalu ke toilet..bila batuk rasa sakit smpai bawah perut.

Sy tgah kuarantin sbb covid jg. Pregnant 16w. Sy mkn paracetamol biasa (sy mkn sebiji je bila demam tinggi je) dgn bnyk minum air lemon(suam).. hari ke- 3 symptoms sy dh kurang.. dan demam dh takde.. Cuma nya perlu habiskn kuarantin 7hari jg sbb day-4 sy test kit masih dua line.

Sye situation lebih kurang sama..mse kne Covid tu sye bru 15-16weeks mcm tu la.. mmg sye mkn ubt paracetamol yg doc bg…insya allah..then batok pulak menyerang..mmg xbole nk mkn apa2..sye just amal kn mkn Madu saje..kerap minom air..Alhamdulillah demam xlama dlm 1-2 hari aje..

12mo ago

ya Dr hanya bagi paracetemol..kuarantin dkt rumah..skit kepala kuat betul tambah pula selsema dgn batuk

Sye pun pnh kne COVID time 5 Bulan kandungan .. risau ape sume ade. .. g klinik dokter bg mkn panadol je tp mlm Tu kelua spotting cm keputihan bnyk .. xpnh ade pun sblom ni .. pastu terus stop .. bia baik sndri .. tp mkn mse lme la .. bile batok Tu sakit perut

saya pernah kena covid during pregnancy. but alhamdulillah tak teruk. makan je panadol sis and make sure makan jgn bagi perut kosong. set minda kita kena kuat for baby ❤️

Sis check tu dr mne private ke gov? Ade je ubat selsema yg selamat utuk ibu preggy. Kalau rase x larat sngt pg KK/ED kerajaan. Update my sejahtera jgk.

12mo ago

saga cek klinik swasta betul2 dia bgi panadol dgn ubat mata jee

Saya pernah +ve covid masa awal hamil, sy g klinik swasta utk check covid and doktor bagi ubat yg boleh mkan masa pregnant

12mo ago

Sy dpt vit c, antibiotik, ubt selsema, panadol lgi x ingt pula ubt apa, alhmdullilah lps 4 hari dh -ve, kuaratin seminggu