gastrik time preggy(16weeks)

hye all mommies,nak tanya if gastrik time preggy ni nak consume apa yer bg lega?

12 Balas

Jgn delay makan. Kalau boleh every 2 hours makan ckit. Food jgn makan spicy food atau makanan yg berempah sangat. Sye x pernah gastrik tapi mgandung kene gastrik dengan pedih ulu hati yg teruk. Doctor just nasihat kan saya makan every 2 hours kalau boleh. And makan pon dlm kuantiti ckit. Kalau teruk sangat sakit tu kadang sye amik plain yogurt utk kurang kan pedih tu.

5y ago

Ouhhh...okey tq sis...inshaAllah sya buat nnti...mudah2an berkurangan...☺

Saya tak tahu pun saya preggy masa first trimester dan saya gastrik teruk, saya amik magnesium trisilicate dan alhamdulillah okay aja. Sampai dah nak due pun ada lagi gastrik lepastu admit ward sehari dr bagi ubat tu.

5y ago

Tu la..ada dgar jgak mkn ubat tu..okey2 tq sis...☺

saya pun gastrik teruk jugak masa mengandung ni tp saya x makan ubat @ jumpa dokter just amalkan rendam kurma dlm air panas bila dh suam minum air dia n makan sekali ngan kurma tu... skrng alhamdulillah ok dh

5y ago

Ouhhh...boleh try ni..tq sis...☺

Jmpe doc sis. Sy 28weeks kne gastrik. Ingatkn contraction sbb sakit sgt2. Trus g PAC sg buloh cek semua cuma gastrik. Doktor bg ubat gastrik. Lepas dr tu xkne dh gastrik.

5y ago

Okey sis...tq...☺

Sye awal mngndg pon kene gastrik truk.. G jmpe doc die bg ubat gastrik yg kunyah tu... Pastu mkn gaviscon.. Ade kurang skit...

5y ago

Okey...tq sis...☺

Tu hosp yg bagi sis.tak blh beli sembarangan...dulu sya kena masuk wad and kena bagi ubat gastrik..pastu ok dah.

5y ago

Ur wc sis😀

Sy pn kene gastrik mse awl awl prgnnt.. Jmpe doc.. Nnti dia bg ubt.. Jgn amek ubt tanpa nasihat doc

5y ago

Okey sis..tq...☺

Sya pun gastrik smasa mngndung ni sis.. jmpa dktor & dberi ubat gastrik.. ok jugak tu..

5y ago

Hehe...okey2 tq sis..☺

jmpe doktor nanti dokyor suruh makan gaviscon

5y ago

Ouhhh..okey..tq..☺

Makan on time . Jgn skip skip lgsg

5y ago

Okey,i will..tq...☺