Kekuar darah selepas buat Pap Smear

Hye mommies, saya sekarang dah 36weeks3days. Tadi saya ada jumpa Dr pakar di Kk.. Sementara nak tunggu nurse pulang kan buku pink, adalah sorang Dr ni dtg bertanya saya pernah buat pap smear atau tak. Saya jawab tak pernah. Then die offer utk buat sndiri kat toilet.. Saya pun buat sendiri. Lepas balik dari Kk, saya rasa sangat sakit utk buang air kecil. Mcm rasa vagina pedih.. Then mlm ni lpas buang air kecil, saya perasan ada kluar spotted darah. Tapi bukan lendir. Persoalannya, adakah normal akan keluar darah selepas buat pap smear ni? Klau buang air kecil mmg rasa pedih tu.. #bantusharing

7 Balas

saya baru buat semalam ameik sample keputihan di klinik swasta 35w2d so far rasa perit tu mmg ada, tpi hri ni dah ok & takde darah pun. Doc tnya jugak knoe nak buat. sy ckp atas diri sndiri sbb takut sangkut gbs sblm beranak ni..

kalau tak silap saya pap smear tu ujian tes cancer rahim..kak saya baru minggu lepas buat tes tu..dy tak hamil..3 tahun sekali dia cek tes..betul@tak saya tak pasti la nama nya tu tes pap smear..

1y ago

haah.. betull.. utk ujian kanser serviks.. result dlm masa 3bulan ni.. kalau ada sangkut apa2, klinik akan call..

pep smear msuk kn muncung itik dn ambil sedikit sempel , sorry sy x prnh lgi dgar bt pep smear sndiri... smua tu dilakukan oleh doctor dan org yg pakar kemahiran je yg lakukan

1y ago

haah sis. saya pun mcm terpinga.. Dr tu ckp skrng mmg buat sndiri.. alhamdulillah, sekrng dah okay..

Kalau kandungan dh besar patutnya nurse n dr je yg buat. takpernah lg sy dgr pap smear di buat sendiri tanpa pantauan diorg.

First time sy dgr pap smear kena buat sendiri sbb benda ni hanya doc atau nurse shj yg boleh buat.

Pap smear tak boleh dibuat masa mengandung tak salah saya.

1y ago

Boleh tp doc hanya buat atas sbb tertentu je

buat sndri tu mcm mna sis?

1y ago

saya berdiri then masukkan stick tu dlm vagina.. saya pun mcm terpinga juga bila kena buat.. tp alhamdulillah sekrng dah okay...