Ubat Tahan Sakit Bersalin

Hye mommies.. Nak tanya, apa beza induce, epidural dengan ubat yang dr suntik dekat tulang belakang masa nak bersalin tu ?? Perlu ke ambik ubat tahan sakit masa bersalin ?? Kalau bius masa jahit koyak/gunting tu sy tahulah.. #1stimemom #ingintahu

1 Balas

Induce tu bukan uba tahan sakit awak. Induce tu bila kandungan dah overdue, nurse akan induce dgn cara masuk ubat melalui drip @ masuk balloon kt vagina kita. Epidural tu yes ubat tahan sakit. Doctor akan masuk very thin tiub n suntik dkt tulang belakang kita. Kita boleh control epidural nie, bila rasa sakit sgt2 boleh tekan butang untuk pump ubat tu n kurang la sakit contraction tu. Ubat tahan sakit nie variety, ada yg cucuk kt punggung, ada yg guna mask. Sis boleh decide nk yg mana. Sy rasa perlu. Bila jalan dah buka 7- 8 cm contraction akan makin kuat, dan bertambah kuat bila jalan buka sampai 10cm tu. Bila ada ubat tahan sakit nie, boleh kurangkan sakit, kita ada la energy untuk push baby nnt.

2y ago

Ohh.. Macam tu, baru faham.. Tq