X PASTI KENAPA

Hye mom’s nk tanya,ada x anak moms camni jugak ..pegi klinik doc ckp maybe sbb susu sy yg mengalir kt tengkuk dia tu..kejap cerah kejap merah..time merah tu dia akn nangis sbb pedih kot..sy selalu cuci celah lipatan kt tengkuk dia tu pakai air paip @ minyak zaitun..area celah peha dia pn xpasti apa..doc ckp ruam lampin,ruam lampin mmg akan jd merah2 & baby akan nangis ye?cream comor apa ye sesuai utk bayi umur 4 bulan? #ingintahu #firstmom

X PASTI KENAPA
12 Balas

jumpa doktor klinik biasa ke pakar kanak2 or klinik kulit? main doktor ckp maybe2 ni x gemor laa.. anak sy dr 2bulan sampai 5bulan leher berair je, luka tu selalu. pipi tk pernah hilang merah.. dah perati sdri baru tahu anak allergy telur. telur sy mkn dia fullybf masa tu.

Pakai tena cream anak saya smpai skng pakai tu je oke.. Parut pon hilang, lain semua tk ok. Leher boleh pakai, private area boleh pakai.. Saya sendiri pon pakai.. Tk sakit.. Hilang terus pedih2..

hii mommyyy, yg peha dia tu.. cek balik size pampers. jgn pakaikan ketat sgt dan sapukan cream. cm sy guna sebamed. badan dia pulaa.. x pasti.. try refer ke klinik atau pakar kanak-kanak..

ank sy pnh kne mcm ni yg celah peha ni.. dktor kt ruam lmpin gk . da tukar mcm2 pon still sma... cream pon da try mcm2 dr yg bli kt farmasi smpai kk bg.. last2 try sudocream bru ok

klu kt peha tu kne check blek size pampers & jenis pampers.. mgkin x ssui dgn baby.. sye slalu spu pureen nappy cream klu peha/private area baby ade merah2..

Takut ezema .. boleh pergi klinik kulit ea.. sabun dan cream baguss tau mmg cepat baik.. kalau nak bajet boleh try cream snow white.. inshallah okeyy

try celamine lotion. cari di farmasi. pastu Pampers tgk juga saiznya, mgkin tidak boleh pakai dah saiz newborn tukar kepada saiz S atau M

Kena kerap tukar pampers sis. Sya selalu letak powder yg wrna merah tu, bgi berangin n kering d tmpt ruan tu.

7mo ago

Bahaya letak bedak pada bahagian kemaluan. Boleh rujuk doc.

Cuba sis pakai SUDOCREAM,anak sy pakai cream tu alhamdulillah elok luka nya yg kt celah2 tengkuk tu

saya guna Bepanthen cream (nappy cream baby) atau Drapolene cream (nappy cream)