Tanda² Kandungan dalam rahim

Hye guys.. anyones boleh tak share apa ya tanda² hamil luar rahim.. risau pulak saya.. saya preg 5w+ tpi mggu depan bru first scan ngn Dr.. sy tgok ramai dalam ni yg share ad mengalami kandungan luar rahim.. apa tanda² nya erk? #ingintahu #firstbaby #bantusharing

Tanda² Kandungan dalam rahim
12 Balas

Dari pengalaman kawan baik saya yang mengandung luar rahim sebelum ni. 1. Cek pregnancy test - negative walaupun period tak datang. Dah 9 minggu baru double line (pregnant). 2. Spotting. Pendarahan mcm period. 3. Lenguh pinggang yang amat sangat. 4. Bila scan baby, doc tak jumpa kat mana. Beberapa kali scan pun tak jumpa, walhal kandungan dah 9 minggu (dari tarikh last period) Beliau terus dikejarkan ke emergency room, ditaklimatkan mengenai mengandung luar rahim dan esoknya terus scizer untuk keluarkan baby. Berpantang seperti orang bersalin scizer.

sy dlu pun naik risau mcmni la smpaikan x bole tidur😅 and pergi jga scan 5 minggu. nasib nmpk kantung kat dlm rahim. 6 minggu pn scan jga dh nmpak janin dan heartbeat. Cramp mcm period tu mmg normal sbb rahim mngembang. yg pnting jgn bleeding

Sama lah kita 5w, next week baru nak scan. Risau juga. So far Alhamdulillah takde spotting / bleeding. Tapi cramp bawah perut agak kerap juga. Tapi boleh tahan and buat kerja macam biasa lagi. Okay je kot kan?

Saya pun tunggu minggu 6 untuk scan ngan doctor. Jimat sikit. Minggu 6 boleh nampak heartbeat. Kalau tak ada pendarahan atau cramp, tak de masalah.

Start dari cramping yg teruk dan bleeding kalau dh tahap teruk . Better scan awal before baby membesar di luar rahim sebab lgi bahya

Kalau ada spotting/bleeding..ni first tanda..sebab tu kalau ada spotting/bleeding kena cepat2 pergi hospital utk checkup 😊

2y ago

Kalau dh cek doc, awk bed rest je dkt rumah..kalau bekerja ambil cuti, jgn buat kerja berat..insyallah hilang..sy pun ada spotting time 5 weeks, alhamdulillah hilg lps 5 hari..skrg dah 19 weeks 😊

not sure ada tanda or tak. better pergi check scan aje..zaman sekarang mudah. Tak boleh nak expect apa2..

As long as tak de bleeding bnyak dan cramp melampau puan x perlu risau

2y ago

Klu luar rahim biasa bleeding yg bnyak merah2 , saya spotting coklat berpanjangan. Dr kata ancaman keguguran so dr bagi ubat kuatkan rahim

sakit perut yg tersgt teruk ...darah keluar byk

sakit perut y over..pendarahan