Luka jahitan renggang

hy momy semua , saya baru saja bersalin 20/6 lepas dan sekarang berpantang hari ke 19 . masa misi melawat hari ke 15 tu misi ada cakap yang jahitan bawah tu nampak renggang dan sekarang saya dressing seminggu di kk untuk cuci luka . ada tips tak untuk luka cepat bercantum even jahitan renggang 🥲 please help me #pleasehelpAndAdvice #stressed

6 Balas

1) setiap kali mandi awak cuci bersih dgn air biasa ataupon air saline (air contact lens. ini doctor yg suggest dkt sy). dia cakap xperlu sapu ubat kuning tu pon. ambik cotton ball celup air dan dap2 cuci dgn kawasan jahitan awak. 2) kemudian lepas mandi lap kering2. jangan bagi lembab kawasan tu. kalau rasa lembab habis mandi tala dkt kipas utk keringkan. 3) setiap kali lepas membuang basuh bersih dn lap kering2 4) if darah nifas masih ada. kerap tukar pad. xperlu tunggu pad penuh baru tukar. 5) makan makanan yg tinggi protein spt ayam/dgg/telur utk luka cepat baik. sel2 baru dpt tumbuh dgn cpt. 6) makan buah yg mengandungi vit c. tak semestinya buah oren je

1y ago

most wc😊

Saya anak 1st & 2nd mmg cuci luka tu dngn air rebusan daun sirih. Seminggu dah kering and x rasa sakit dh. Pling simple and senang. Sbb sis cari je daun sirih and rebus letak garam skali. Setiap kali nk basuh bawah tu pakai air rebusan tu. Btw saya mmg xkn pakai ubat kuning hospital bgi tu. Blik rumah je rebus dngn air daun sirih. Sbb pernh pkai ubat kuning tu luka makin lembab and susah nk baik

Beli serbuk manja kani sis kat shopee, sy pakai tu sebelum tido. Campur dgn air sikit jadi paste pastu sapu bahagian jahitan terbuka tu. Kes sy terbuka sbb susah membuang, walaupun buka sikit tetap sakit tak boleh duduk dgn betul.

Guna serbuk manjakani. Buat jadi mcm paste & sapu area situ. Nurse bagitahu sy buat mcmtu. Sy jahitan terbuka sikit sebab lasak. Tapi x rase sakit.

Masa saya ubat kuning sahaja dr bagi ..u masukkan dlm botol spray kecik Leps mandi make sure lap dap2 guna tisu atau kipas2 pon bole ( sampai kering)

make sure keringkan bawahan tu..pastu makan byk protein utk bantu bina sel2 baru..kerap tukar pad..4 jam sekali tukar even darah takbanyak..takot kuman