Check tekanan darah .

Hy mommies , nak tnya ada x yg mcm saya doc suruh check tekanan darah selama 5 hari selang ii sehari sebab dalam masa sebulan naik 3kg berat badan . Lepas tu temujanji nnti kena minum air gula , ni first time doc suruh minum air gula . Takut jgak klau smpai selalu jadi . #ingintahu #firstmom #pleasehelp

3 Balas

Biasanya check tekanan darah tu normal la sebab nak pantau berat kita overweight . Dalam sebulan hanya berapa jaa boleh naik . Dalam buku pink ada kiraan dia , saya haritu seminggu jugak la ulang alik kk plus swasta check . Naik berat 2kg extra 1kg lebih . Kalau kata first time minum air gula which means sis kandungan sis masih awal laa kan ? Kita akan minum air gula masa awal kandungan dan tak silap saya 28 weeks keatas . Saya dulu 32 weeks baru minum , ada complication hyperthyroid , ulang alik appt kk dan hospital sampai lupa bab ni . Dua kali minum nak tau ada gdm atau tidak . Selalunya laa kalau tak sangkut gdm , dua kali tu . Kalau ada gdm lagi sis kena pantau dgn nurse & doktor . Maybe 2 minggu sekali akan ke kk atau sometimes refer pakar di hospital . Untuk air gula ni kalau family ada diabetes & high blood , dua kali . If takda hanya sekali minum .

buat je sbb tu nti mudahkn utk apa2 urusan dlm kandungan , penting tu .. jgn skip .

Sama huhu kena pulak time raya. Redha jela