bersalin 7bln

hsii mom...nak tnya sapa sni ada pnglman brsalin 7bln?? Kalu bole tau..apa sbb ah brsalin msa 7bln tu?

7 Balas

Slalu ny pnca d sbp kn tnggi drah, stress, ada fibroid, rhim xkuat(kena psang cincin tiap kli preg klau rhim xkuat) tp ada bnyk lg pnca mnybabkn bby lhir awl.. Tp klau mcm sy ank prtma dn kdua prem.. Tp doc xtw apa pnca coz tba2 jerr sakit and sy xde tnggi drah dn sbgainya.. sehat sja alhamdulillah... Tp doc ckp kemungkinan d sbp kn rahim tk kuat 😣.. Dn skg preg ank ke 3.. Tiap dua minggu akn jmpa pkar ONGtuk cek rahim.. Tp doc ckp rahim sy ok sja kuat xnmpk plak mcm itu pnca ny lhir prem.. Tp still kena b'jaga2 jgk lh..tp skg dh jrang jmpa ONG.. Sbulan skali jerr.. Skg preg 22weeks 😊

Saya pernah bersalin 31w6d.. Xtau sbb apa.. Mmg turun darah.. Contraction.. Sampai hosp bukaan dh 5cm.. Xde sorg pon doc yg dpt bgtau sebab sy bersalin awal.. Cume mungkin sy tiap minggu travel drive kereta sendiri..

Byk sbb utk bby keluar walau kandungan br 7 bln...leaking pon blh buat bby keluar masa 7 bln... Dan 7 bln bby blm matang n slalunya yg bsalin xckup bln ni akn d tahan kat nicu

Macam kak ipar saya, dia ckp klau slalu angkat berat pun boleh jdi faktor bersalin premature.

Sya penah bsalin ank ptma 30w ank ke -2 34w mngkin sbb kurang darah smasa preg

Low hb pun blh awal bersalin,

baby dah matang ,cukup sifat maybe

4y ago

thats why aku cakap MAYBE