8weeks5days

Hm momy teringin nak makan nenas lah , boleh ke preggy momy makan nenas ? Selalu mintak tapi takkasi 😅 #mommybuntu

19 Balas

saya masa first trimester mmg mengidam nak mkn nenas, tp sy fikirkan baby ni 5 tahun saya tunggu baru Allah bg, saya sabarkan je mengidam tu. sebab sy mmg kuat mkn nenas before pregnant. mmg sy jaga betul2 mkn. mmg org kata nenas tak sebab kan keguguran, tp cikpuan boleh check balik, nenas boleh menyebabkan contraction awal. tunggu baby betul2 dah kuat baru cikpuan mkn nenas ya. kalau ragu2 tanya nurse atau doktor.

3y ago

Oh okay , thankyou ya ❤️

Setahu sy nenas muda x boleh.. Yg msak ok tp klau ragu2 jgn mkn.. Sy bru 6w hri tu mkn nenas dlm tin tp just buat2 rsa je x mkn beria..

Boleh je makan cuma nenas muda sahaja tak boleh. Doktor pun bagi je makan cuma jgn dlm kuantiti yg banyak. Sekadar rasa cukup. 😊

better jgn .. klau ikot nafsu ni semua nak 😭 tngok air gas pun teringin nyaaa .. tpi tu la kena control rasa teringin kita ni ..

saya masa tu 4 month . ayah mertua beli nenas Sarawak ( manis ) . alhamdulillah saya makan okay . tapi jangan makan banyak² .

sy pn teringin sgt tp xberani nak mkn walaupun skrg da 25weeks. sbb sy pernah gugur mase first pregnancy lepas mkn nenas. hmm

makan nenas yang dimasak boleh tp kuantiti yg sikit. klo nak makan nenas fresh better tunggu 3 trimester nnti

takut nk mkn. suami larang keras. nenas, buah durian n air tebu. awal da kne warning en somi

3y ago

Kenapa air tebu tak boleh minum ya?

sama...sy teringin jgk..tp tkt...risau...baru lgi kan...tkt bdn x sesuai je....

kalau blh jangan makan...sbb nenas tajam dan blh menyebabkan bleeding