Bayi 5 bulan sembelit dan batuk kering

Hii... Selasa baru ni saya bagi bayi mnum oral anti diarrheal atas arahan doc sebab bayi kerap membuang lepas 10 kali sehari. Rabu tu bby tak mmbuang dah sampai lah semalam dia membuang tapi ibu saya kata ketulan kecil (mcm najis kambing) . So sy beranggap anak sy sembelit.. Hari ni dia membuang petang tadi, tak berketul (lebih kering dan berwarna hijau gelap) dalam kuantiti tak banyak.. Tadi pula dia membuang lg.. Kali ni dia menangis sambil meneran, bila sy tgk dia tengah membuang, najis berketul macam kacang 3 ketul.. Dekat najis tu ada 2 tompok darah sikit.. . Saya dah urut dan buat senaman.. Masih sama.. Lepas tu sekarang semakin kerap bby batuk.. Batuk kering gitu... X selsema.. Ada cara untuk masalah saya nil? Atau sy perlu refer doc semula.. Lusa nak kena inject untuk 5 bulan.. Kesian baby sy.. #firstmom

1 Balas

sis...bawa jmpa doktor...amik bukti najis bagi nampak doktor tu..adui..sian baby..sakit sgt tu...nak meneran tp xdpt..

2y ago

eh silap 120 4 oz..150 atau 160ml cmtu 5 oz