Tips Mudah Bersalin

Hii, saya akan due 7 May ni. Kalau belum ada tanda2, perlu serah diri 6 May. Ada masa seminggu lagi nak pujuk baby keluar 😂 Ada tips tak utk mudah bersalin ? Dah amal air kelapa, senam pun dh tapi tak kerap. Punggung ni dh rasa sakit2 mcm period..tpi belum juga nk beranak. #firstTime_mom

6 Balas

samala sis...7 may...smlm ad mukus plug tapi stay rumah acah2 senam kupu2 je...doa laillaha illa anta subhanaka INNI kuntum minazzolimin..tapi TD subuh ad mukus plug lg..g kk check 4 cm.dh...trus bawak g Hsi.. kontraksi 10 minit tu dari 4am Smpai 9am.. kontraksi 2 minit skali tu sejam (dlm sejam tu siap brsalin n proses jahit smua)

exercise tu yg plg kena rajin klau xnk kena induce. kena buat exercise yg keras sikit. ketuk ketampi, jalan itik, elevated lunges (boleh google, satu kaki atas katil lg satu kt bawah gerak atas bawah mcm pumping), exercise atas bola, bykkn bersama suami, bykkn berdoa, buat perineal massage. bykkn jgk bercakap n pujuk baby haaa.

1mo ago

ya betul sgt. sy buat exercise yg siap letak satu kaki atas katil masa tu tgh warded tggu nk dpt labour room, doc pakar ternampak dia kata sy mcm nk pergi marathon bukan pergi bersalin hahahahah tp yg penting berbaloi la ade juga merasa rezeki bersalin normal plus baby pun bg kerjasama sbb nk normal pun kena heartbeat baby cantik jugak. x cantik sama je auto czer huhu

samala saya pun due 7 May, doktor ckp kalau belum keluar, doktor bg chance akn bg extra 6 hari lg 🤣 jenuh dah memujuk, sental habis tandas rumah jalan ke hulu hilir buat senaman itu ini baby dok buat syiok dlm perut lg, bila perut mengeras, baru nk pantau last2 baby elok ja bergerak lg #firstmom juga 🤣

1mo ago

hahaha, pening mikir dibuatnya, hopefully keluar la on the date tak mahu ler smp kena paksa bersalin seram

blh try kerap bersama n lepas dlm..air mani pun blh bantu untuk bg rasa contraction ni dr pengalaman sy la😅mlm nk beranak tu sy bersama dgn husband blh kta dy lps dlm 3 kali n mlm tu jgk sakit contraction pagi lps subuh terus beranak 😅

hahahahaa sama ,due 8/5 xdek tanda jugak, berjalan dah, senaman dah, minum air Zam Zam dah, kurma dah , memujuk pun xjalan jugak 😮‍💨