Maltofer atau Iberet ?

Hii, saya ada soalan . siapa yg ada pengalaman hb dia low kat sini ? boleh share iron apa yg paling bagus utk consume ? sbb nya saya consume maltofer tp tak naik2 . harini baru beli iberet, baru nk try makan esok . antara 2 iron ni, mana yg bagus yaa ? segala mcm sayuran hijau utk iron saya da makan, kerang, jambu batu pun sama . delima baru2 ni saya makan . sblm ni tak makan sbb susah jumpa . ahad ni penentu utk hb saya sama ada kena ccuk kat pggung selama 10hari tu atau tak . hb saya below 9.5 . tolong saya . saya takut kena ccuk punggung 😭. 10hari straight pulaa tu .

6 Balas

iberet plg strong sbnrnya. sy lps konfem preggy, kk bg zincofer tp sy xleh nk telan. so doc ckp klau x ssuai zincofer, sy boleh pilih nk beli maltofer or iberet. so sy beli iberet. dr awal preggy smpai dah 28 weeks ni hb sy maintain cantik 11 atau 12 ke atas. sy pun awal2 je rajin mkn mknn yg naikkan hb. skrg malas dah but still okay je. lg satu cara nk jaga hb, sebelum makan any ubat tambah darah or vitamin kena jarakkan 2 jam dgn susu dan segala minuman n mknn berkafein (kopi teh coklat). lps tu x guna jugak klau mkn mknn naikkan hb byk2 tp still consume air berkafein or mkn coklat or bnda manis everyday. sy minum air manis air kopi n mkn coklat weekend je wpun nurse ckp sy okay je nak makan semua ni stiap hari sbb hb sy cantik. kdg2 je cheat sehari dua. so kena strict sikit, mkn manis minum air berkafein weekend shj. sy buat camni smbil mkn iberet mmg cantik je.

2y ago

mse 10w doc bg obimin, lpastu drop hb dia suruh on iberet tp msetu takleh telan . tu amik maltofer . saya baru on iberet seminggu . sepatutnya appoinment smlam tp postpone lusa, harap2 laa ada perubahan . saya mmg tak mnum cafein . cuma doc nd nurse ada ckp jarak pregnancy saya rapat, tu yg jd hb low nd agak susah nk naik .

sbnryaa ubat apa2 pun kita d bagi doktor tuk tmbh kita kena ambil ikut macam doktor ckp....Klau doktor nurse ckp minum dgn jus yg msam2 kena ikut sbb apa2 ubat yg d bagi tu dia bertndas balas dgn jus2 spya cpt naik...tu smua betul...Sya minum iberet dgn jus sanquick,lemonsoi, Mkn limau.. Nie semua Sya ikut yg btul...after 2hour Bru srpn...darah mmng naik...9.5 mmng rendah kategori anemia tu Bby perlukan darah dari ibu....brpa usia kandungan awak???

2y ago

doc suruh on going maltofer tp bacaan tak naik2 dr awal smpai skrg . saya baru tukar iberet, tukar sndiri sbb mse pregnant ank 1st mmg amik iberet . yg scd ni mse awal pregnant takleh telan, doc suggest maltofer . tp bila consume baik tablet or liquid, sama tak naik2 . consume maltofer tu dgn sunquick oren slalu . iberet ni baru start smggu, consume dgn sunquick jambu batu, lpastu takleh makan sblm makan . sbb iberet ada fat soluble yg boleh trigger gastric, saya ada gastric, so amik lpas makan . sbb mse hari 1st amik tu, bdn lemah sgt2, rasa nk muntah nk demam smua ada sbb dia effect dgn gastric . lg 1 saya takde anemia, da buat checkup utk anemia smua takde . saya da 8bulan .

sy amik maltofer.. xlalu nk telan iron lain.. slain tu sy bli longan kering rebus dgn gula batu.. amalkan tu je sis.. kdg2 rebusan tu add kurma, gula perang, kismis... klo lg bgs no sugar.. rebus da sejuk simpan lam. Peti ais.

2y ago

kurma kat sni payah nk cari 🥹. puas cari dr bulan lepas . buat cm air cikong tu kan ? tau2 pernah buat . nanti saya try buat lg .

kk saya suh mkan zincofer sebb zincofer no.1 iberet no.2.. sbb tu klu org xtahan bleh mntah.. sye pn on iberet.. kjap naik..kjap trun...bru smlm g farmasi luar.. beli supliment yg bleh joint ngn iberet. hope bleh mmbntu

2y ago

zincofer kuat sgt bau besi dia, saya mmg takleh nk telan la kalau cmtu . iberet ni pun awal2 takleh telan, ni pun paksa amik sbb nk naik kan hb cepat . saya consume dgn vitamin c . lusa baru check hb harap sgt2 okayy .

Saya iberet.masa bukak buku pink 10.8.skung hb 12 ++.sambil2 tue makan buah jambu,air delima.jgn minum kafein lah.saya memang xminum sepanjang pregnant.air suam bnyk2 kena minum

2y ago

Aah hari2 awak.tapi saya sebelum makan iberet tue dalam 2 jam xmakan apa2.saya makan lepas dinner.

Iberet..Pagi 1 biji & malam 1 biji.

2y ago

okayy sis noted . thankyou .