Folic Asid

Hii mummy!! Nak tanya smpai brpa bulan kena consume folic Asid ? Smpai bersalin ke atau cm mne? 🤭

5 Balas

Biasa mula tau pregnant tu, masa scan swasta tu saya beli folic asid, bila da bukak buku kk akan bekalkan, beritahu doc klu dah habis. Nnti dia akan tmbah. Masuk 12w dia akan tukar kan ke obimin, zincofer, iron tablet (bergantung tahap hb masing²). Waktu ni da x perlu amik folic asid sbb vitamin td tu da mencukupi.

1y ago

Betul. Dah x perlu folic asid sbb dlm zincofer, dlm obimin, atau dlm iberet dah complete asid folic.. Klu dr awal tau mengandung pun bole je beli terus obimin/zincofer tu..

saya sebelum preg dh amal folic acid tu, then masa 1st checkup dah dpt 3beradik, folic acid, vit B complex & iron tablet. so far semua boleh telan dengan air sunquick no sugar. air putih belum try psal bau vit B dgn iron tu menyengat sikit.

Sy consume sampai dah buka buku pink dekat kk. Then time buka buku pink tu doc bagi new obimin. So now sy consume yang doc bagi tu je.

1y ago

Try mintak n mintak doc tukar pulak ubat.

plg crutial 3bulan pertama. lps tu boleh ambil pregnancy multivitamin

sampai beranak dah pun boleh lagi consume, as vitamin untuk diri