Pengambilan asid folic sampai semester berapa

Hi, Nak tanya makan asid folic smpai bila ya? Kandungan baru 7w2d .. Tq

16 Balas

sy makan smpai buka buku. lepas buka buku nurse bagi obimin. masuk week 13 tukar ke zincofer pulak. sampai la skrg 38w. tp sy dah stop mkn sbb rasa malas yakmat + asyik lupa ja hujung2 ni. tp Alhamdulillah hb makin naik pulak. last check up td 39w hb 13.6

Hai. Kena dapatkan nasihat doc/nurse. Masa saya bersalin nurse galakkan ambil folic acid lagi. Tapi tak banyak pun bagi dalam beberapa minggu je lepas tu kalau nak stop okay je. Tapi bila dah merancang nak anak lagi boleh start ambil folic acid kembali

2y ago

Sama²

Smpai first trimester je sis lepastu nanti dah bukak buku pink kan doktor sendiri akan bagi ubat vitamin lain untuk sis makan.. lepastu time tu takyah ambik dah acid folid sbb dlm ubat doktor bagi tu dah siap ada dah🥰

2y ago

Ok sis tq ya🥰

masa mengandung anak pertama dan kedua, saya makan folic asid hingga habis pantang. mengandung anak ke tiga hb low, doktor bagi surbex zink, makan hingga habis pantang. sekarang mengandung anak keempat, doktor bagi obimin.

makan folic acid smpai bukak bku pink.. dah bukak buku, nurse KK bg ubat tambah darah (sy zincofer).. dlm zincofer dah mmg ada f.acid so x perlu mkn f.acid asing dah.

2y ago

Ok tq sis😊

sbelom preggy dah amalkan folic asid sampai bersalin..dan boleh teruskan sampai lepas bersalin..sbab bila baby isap susu badan kita..akan dapat kat baby jugak untuk tumbesaran dia

2y ago

Ok sis tq

bgus mkn sblum hamil..bila dh hamil trus kn mkn smpai kndugn smpai 20 mmggu..klau nk trus kn pn bole..xde msalah..

saya makan sampai lepas bersalin , sebab selain 4jenis ubat tuh saya takleh makan mudah mual dan pening kepala ..

2y ago

sama2

awk makan je sampai buka buku pink nanti nurse bagi ubt lain pulak sekali dgn vitamin .

2y ago

Ok tq sis

makan folic acid sampai kk bagi vitamin lain .. mcm saya kk bagi obimin ..

2y ago

Ok tq sis