Bayi dah 3 bulan tapi berat 4.8kg shja.. risaunya sy😭

Hii mommy semua. Ada tak yg mcm sy. Ank dah 3 bulah 11 hari tapi berat 4.8kg. Fully bf. Anak lahir dgn berat 2.67kg..

11 Balas

BMI baby okay tak. nurse ada bising ke awak? nak naik kn berat badan baby awak. 1) pastikan baby dpt susu akhir awak. susu HINDMILK. 2) pastikan baby awak dpt tido yg mencukupi. kalau baby tido xcukup pon akan mempengaruhi kenaikan berat badan baby awak 3) jangan skip penyusuan pada sebelah mlm. hormon prolaktin sgt tinggi pd sebelah mlm

9mo ago

kerap je mnyusu mlm².. nurse tak bising tapi graf berat baby nk ke takat garisan kuning. tu yg risau. 1 bulan nak masuk 2 bulan naik 1kg. 3 bulan yg naik sikit. masa baru lahir dpd berat 2.67, umur sebulan naik 3.7kg. 2 bln 4kg lebih. tiba² 3 bulan naik 500grm je. risau jgk la. ank kuat mnyusu.. takut ada kurang kt mna² ke.. sy pun mmg mkn byk protien n carb sbb mnyusukn anak kn.. air msk pun mnum byk

anak saya pun 5 bulan baru 6kg. Fully BF tapi nurse kata okaylah at least ada kenaikan. sebab bulan depan dah start makan boleh lah buat tambah2 berat. nurse ada suggest suruh susukan waktu malam. kejut je sekejap bagi susu sebab hormon prolaktin tu tinggi waktu malam. cuba dulu try. saya pun bulan2 naik setengah kilo je berat baby

9mo ago

Sy sebulan Bru baby tpi berat ye 5kg dah

berat naik. tapi 2 bulan nk ke 3 bulan naik 400g. ni nk masuk 4 bln dah.. graf berat baby kt garisan kuning.. so nurse kate tgk 4 bln nnti.. klau tak cntik, kna refer doc pkr. adoi

makan berkualiti utk hasilkan susu berkualiti.. kerapkan nyusu anak je. sy fully bf jgk mmg kerap nyusu anak, mlm pn 3jam skali anak panggil kita gi je nyusu sambil tido

Nurse cakap apa sis? Kenapa perlu risau? Berat baby saya waktu lahir 2.71kg. 3 bulan 4.6kg. Dr takde pulak cakap berat tak cantik 😊

Makan protien lebih sikit, rajinkan susu waktu mlm, jarak menyusu jgn jauh sngt.. 1 jam setengah ke 2 jam.. Tidor anak kena cukup..

berat ada naik tak? kalau ada naik takde masalah. kalau menurun ataupun statik tu yang kene perhatikan

baby sy pun sama .. dah masuk 8bulan lbh still 7.2kg . risau gak .. dah mcm2 try bg nek 🥺😫

Nurse kata BMI anak tak normal ya?

2 bulan berat di berapa sis ?

9mo ago

2 bulan berat 4.45 kg