Bayi setahun suka tidur meniarap

Hii mommies. Nak tanya, betul ke baby tidur meniarap bahaya? Walaupun umur dah setahun lebih. Saya nampak dia lagi lena tidur meniarap, mengiring. Saya baca tidur meniarap/menonggeng boleh meningkatkan risiko SIDS (Sudden Infant Death Syndrome). Bila tengok dia kerap sgt tidur meniarap baru terfikir bahaya ke tak. Tapi dia pandai pulak alih badan ke posisi tidur yg lain. First time mom yg kerisauan 🥺#FTM #pleasehelp #advicepls #bantusharing #firstbaby #ingintahu #firstmom #firsttimemom

2 Balas

anak sye suke sgt tido meniarap smpai skang 2y. sye pusingkan dia, dia tetap akan ubah balik posisi meniarap. tp sye xajar dia tido xguna bantal. hanye ade bantal busuk untk die peluk je 😅. kalau blh sis kurangkan bantal or apa2 yg blh bahayakan dia.

11mo ago

yeke. tu la kita risau dia tidur mcm tu tapi nmpak selesa pulak tgk dia tido gitu. lena pulak tu 😂 nak alih takut terbangun pulak

Dah reti berpusing, bergolek sana sini, takpe sis. Cuma area tempat tidur dia tu, jangan letak apa apa, bantal ke selimut ke, tak perlu letak. Biar kosong.

11mo ago

Yg merisaukan, kalau yg belum reti bergolek tukar position sendiri. Tu ye, kena pantau, dan elakkan tidur meniarap.