Boleh explain tak kenapa

High demand baby ni banyak / kerap minum susu banding baby yang easy going? Jenuh saya fikir kenapa baby HD ni kuat menyusu #pleasehelp

6 Balas

Sama macam anak sy HD asik nak susu aje. Sy penah terbaca sbb susu tu macam utk dorg comfort n penyelamat gitu lah, tp sbb tu jugak baby sy jd bam bam sbb asik nak susu, celik mata nak susu, nak tidur cr susu, bosan2 nak susu. tp alhamdulillah stakat ni x penah overfeeding lg

kerap tu berapa kerap? breastfeeding? klau breastfeeding gap 1jam sbb susu ibu mudah hadam. lekapan semua okey ke tak? kadang tu baby suka mengempeng ja, ye la 9 bulan terbuai dlm rahim awk.. so baby pun perlukan masa utk adapt dgn suasana baru.

tak juga awak. baby sy bukan jenis HD. tapi kuat susu. sampai sekarang usia baby dah 2tahun +++. masa dlm pantang dia minum 3@4oz utk setiap sesi. makin meningkat usia makin tinggi oz dia minum. even dia dh mkn pon susu still kuat😅.

10mo ago

baby sy minum susu bdn sampai usia dia setahun 2bulan. dia minum melalui botol. then stop sbb sy pregnant. baby continue minum susu fm pula. mcm baby sy gap dia minum susu setiap 2-3jam sekali. cuma bila usia dia dh setahun lebih baru gap minum susu dia makin panjang mcm 4-5jam sekali

sebab masa menyusu dia dapat pelukan, ayunan dari mak. at the same time dpt sucking (susu). semua sensation tu membuatkan dia tenang.

Anak saya easy going pun byk nyusu sis😄

Usia baby?

10mo ago

I see. Mungkin baby dalam fasa growth spurt. Cuba awak cari info growth spurt untuk lebih jelas. Bagi saya menyusu ni more to demand baby. Setiap baby demand nya tak sama. Tak boleh jadi kan high demand atau easy going baby sebagai benchmark untuk kuat menyusu. Anak saya easy going baby dan demand susu dia memang tinggi. Newborn till 6 months, every 2 hours of feeding schedule. 6 months to 12 months dalam 3 to 4 hours feeding. Now 18 bulan masih lagi 3 ke 4 jam menyusu 🤭