contraction ke mcm ni?

helo smua . nk bertanya , sy dah 39minggu1hari , blm ada turun tanda apa² , tp perut sakit sgt sprti sengugut sakit hingga ke blkng pinggang on/of kjp dtg kjp hlg . normal ke atau hrus ke hsptl trs .

7 Balas

normal sis . tuhh brmksud bby msok jln die . klau contraction btul mnit die statik . klau dtg 10 mnit skli . pastu 15 mnit skli . atau 20 mnit skli . tuhh kira contraction main" . tapi awk kne pntau jgak gerk baby shri tuhh ckup tk 10 kali

Terus pergi hosp sis. Mcm saya haritu sakit perut on off. Pergi PAC rupa nya dah bukak 9cm. Tak sempat doc nak check saya dah nak teran. Kalau lambat sikit pergi PAC mmg terberanak dlm kereta.

4mo ago

Hai, hari ini usia kandungan saya 38 minggu 6 hari. 2 hari lepas 20/1 saya pergi hospital untuk checkup. Dr tanya ada rasa sakit tak? Saya kata ada tapi sakit sikit je sakit pinggang, peha, bawah perut rasa macam baby tekan. Lepastu Dr pun scan Dr kata uri ni dah matang. Nak saya check bukaan jalan tak? Saya kata boleh. Dr check dah 2cm bukaan. Dr terus suruh saya CTG. Ada contraction tapi mungkin tak kuat. Dr suruh saya datang hari esoknya untuk CTG 21/1 (semalam). Tapi saya rasa contraction masih lagi tak kuat dan belum turun tanda apa apa so saya decide untuk tak pergilah. Tapi semalam 21/1 tu ada turun tanda lendir bercampur darah. Masih lagi tak ada contraction yang kuat. Malam tadi pula saya bangun pergi tandas keluar lagi lendir bercampur darah tu (mucus plug). Tapi belum lagi ada contraction yang kuat dan belum ada contraction yang beritma. Ada contraction tapi tak sakit sangat. Bila agaknya baby ni nak keluar ya

Sama mcm sy...sy 39mggu 5hari...😁 sakit on off tp still boleh tahan..x btul2 sakit lg...x ada turun tanda apa2 lg...sy monitor kekerapan sakit and pergerakan baby...

tu tanda nak bersalin jugak sbb saya tak turun tanda alami contraction shj tpi ada bukaan if makin kerap terus pergi hospital .

normal tapi pantau kekerapan sakit tu. klu dlm sejam sakit dlm 7-8 kali, boleh pergi check

bleh pegi hosp dah . 39weekkk dahh tuu ..

Sama Kita..sakit tp boleh tahan..