Separation anxiety

Helo mommies, mcmana nak hadapi anak yg tgh anxiety separation ni,umur 11 bulan bila tggl sikit pergi dapur dah dia ngis mcm kena dera org.. Bila letak dia dlm baby chair smbil kita buat kerja ttap dia ngis, bila kita dukung pakai baby carrier ttap dia ngis.. Sy dgn suami pjj jdi sy sja la yg slalu ada bsama2 dgn ank.. Kmi tggl bdua ja dlm rumah.. Stress sgt2 byk kerja terabai akibat anak yg separation anxiety ni, msk pun x smpat, smua x tentu hala😭😭 sy tahu la, time ni saja anak mahu dgn kita bila dia bsar dia x akan bgni da.. Tpi sy sgt2 stressss, Kdg2 kluar marah sy kpd anak.

2 Balas

Saya pun tengah lalui fasa tu. Pjj dengan husb, jadi bila berdua kat rumah memang mencabar sebab baby nangis bila tak nampak kita depan mata. Cuba bagi baby ikut aktiviti yang mommy buat. Supaya baby tak rasa sunyi. Contoh kalau tengah masak, bagi baby main dengan senduk/ mangkuk plastik atau plastik isi kacang ke. Kalau tengah jemur baju cuba untuk bagi baby main bakul ke atau apa2 yang baby suka. As long as baby ada aktiviti yg dia suka buat. Lagi satu, saya kalau mandi mesti baby akan nangis sebab tak nampak saya. Sekarang bila mandi saya tak tutup pintu rapat pun 😂 so bila baby nampak saya ada dalam radar dia akan slow down sikit.

Hi awk. Cuba buat ni. Masa awk lapang, main dgn dia kejap masa dia tgh merangkak2 tu kan. Pastikan keadaan sekeliling selamat. Tengok dia dh tenang main2 merangkak tu, awk bgn and ckp yg awk nak pi dapur jap. Kalau dia nangis, awk cakap je dgn dia dari dapur tu tp jgn dtg kat dia terus. Try pujuk dari jauh selagi keadaan dia tak bahaya. Cuba beberapa kali, by stages. Tgglkan seminit, pastu dua minit ha mcm tu. Then bila masa awk dtg kat dia, awk ckp la “ha kan mommy cakap sekejap je” atau apa2 ayat yg yakinkan dia yg awk tak tinggalkan dia pun. Sy tak expert sgt, tp cubalah yg ni ya. Jgn stress2 tau. 🫶 kita usaha inshaAllah