Masalah Anemia ( Telesemia )

Helo im a mum wth 2 kids my 1st Son da 3 tahun lebih and my 2nd Son da 1 tahun 11 bln n now im preg 5 week.. and anak2 sy sndiri jaga d ruma tiada pengasuh n tiada siapa2 tolong jaga hari2 hanya kmi btiga saja d ruma.. cos my husband kerja ofice hour.. and now sy stress cos sy preg 5 week and kesihatan sy sangat teruk anemia yg sangat teruk this few mth selalu sesak nafas, pening, and cpt penat... Patut ka sy lepaskan kandungan nii or teruskan cos sy takut smting happen bila kandungan ni semakin mbesar n sy belum bsedia tuk ada baby lg cos my 2nd Son still BF sama sy.. Errmmm any suggestion tuk kuat kan semangat sy 😫😫 #bantusharing #pleasehelp #ingintahu

2 Balas

hai sis ☺ sya dpt tahu sya ada thalasemia lepas bersalin anak no 3 .. and anak sya no 3 ada beta thalasemia .. so sya beta thalasemia carrier .. sama mcm sya apa yg sis rasa .. but sya x skip ubat tmbh darah yg doc bagi(zincofer) .. sis blh inform doc utk part bf tu .. dlm masa yg sama sis blh consume makanan lain utk tambah darah cth sayur bayam merah .. sya consume tu plus makan ubat tu je .. sbb doc pon x leh nak buat apa sbb dah thalasemia kan .. now dah preg yg ke 6 dah 😊sya pon stay at home je .. just jgn buat kerja terlalu berat , biar santai2 je .. rasa pening , bawak baring .. time anak tdo , sis join skali .. jgn lepaskan andai x da masalah lain .. rezeki utk sis tu 😘

2y ago

most welcome❤ ya rezeki tuhan bagi kita x tau apa baby tu bagi nanti 😉 setiap anak ada rezeki nya masing2 .. just enjoy ur pregnancy , jgn stress , buat simple je .. if penat , rehat .. jgn push diri .. hope sis dan baby sihat selalu 😄jgn lupa checkup tau 😘

if ada anemia or talasemia awak sepatotnya minta advise doctor samada awak boleh proceed directfeeding baby atau tak. doctor saja boleh menilai kesihatan awak. jgn tanya di sosial media. mcm sy bila dapat tau pregnant doctor mmg advise utk stop bg susu bdn dkt 1st baby.