Hb low,kurma ajwa ,madu, minyak zaitun,vit doc bagi semua dah cuba

Hb tetap low 10.6 bacaan

6 Balas

Pemakanan awak jaga tak? Nak naikkan hb kena kurangkan minuman atau makanan berkafein. Nak elakkan lagi bagus. Contoh makanan atau minuman berkafein: coffee, tea, chocolate, minuman bergas. Pengambilan ubat pun seeloknya kena 2 jam sebelum atau selepas makan. Menu harian perlu ada sumber makanan yang tinggi iron. Contoh ikan, ayam, daging, kerang, bayam, jambu batu.

10mo ago

xsuka minum kafien. ohh,, xtahu pulak ada mkanan berkafien contoh chocolate.. Lately, suka makan choc.. baik, saya xmakan choc dah...

Samalah skrg saya hb low 10.1, dh mkn ubt tmbh drh, dh mkn makanan tinggi zat besi, caffein mmg tk amik pon byk minum air oren je tpi hb tk naik2💔

sama la dengan saya. hb drop bawah 11 3 kali berturut². next week kena ambik darah sebab doc nak monitor 😖 pemakanan pun dah jaga semua.

10mo ago

xpe. selagi mana kita usaha. yakin, inshaAllah... Jum, kita sama2 usaha naikkan HB...

kalau mkn supplements iron (kk sy bg zincofer) makan dgn air sunquick atau mkn sekali dgn vit C sbb vit C bantu penyerapan zat besi tu.

Samalah kita, saya sepanjang pregnant naik sekali je 11. Lepastu semua 10.6 🥲 kurma merah je belum try lagi ni

try pati delima gulsan .. ☺ st try alhmdulillah ok dri 10.5 ke 13

10mo ago

boleh cuba ni...