saya dah mengndung 15mnggu.. nrmal ke sy xad kna mnum air gula

Hb sy mula2 12.7-12-9 lpas tu trun mndadak 11.3...sy skg nie dh kurng mkn sbb nk mkn yg sdap je tu pn kna tkr2 menu...

2 Balas

Normal Kalau tak minum air gula.. Okay lh tu.. Maknanya sis x ada risiko.. Hb pula.. Mkin beso baby mmg mkin turun hb tu.. Depends.. Cara nk naik kn.. Kne mkn mknan yg tinggi zat besi.. Cth mcm ikan bilis, hati ayam, kerang, daging, bayam.. Sis boleh search mknan yg boleh naikkn hb.. Kalau nk penyerapan yg bagus.. Lps mkn mknan zat besi.. Sis mkn mknan yg mengandung vitamin C.. Mcm jambu batu.. Mangga.. Elakkan mnum kopi n teh.. 🙂

normal aja sis. kalu tak ada sebab kena buat test glucose tu doktor/nurse tak suruh minum 😊. kalu hb, selagi masa checkup nurse/doktor tak tegur apa-apa, kira masih ok. hb ibu mengandung 11 masih dikira tinggi juga. 11, 12, +++.. kalau bawah dari tu (macam sy), ada sampai kena telan ubat farmasi & cucuk masuk zat besi 😁