Hb makin ok

Hb biasa 10.3 lepas tukar ubat maltofer dalam masa bape minggu alhamdulillah naik 10.7..tapi kk suruh cucuk iv cosmofer sedangkan saya baru jumpe pakar last appointment.pakar kata ujian darah saya ok..takde penyakit apa2..hb rendah sebab hormon..biasa akan ok nak dekat2 due..so tak perlu suntik2 ubat..tapi harini jumpe doc muda suruh buat iv cosmofer..saya pening mana satu betul..pakar ke doc biasa..pastu pengalaman kawan2 saya..hb 10.7 tu kira selamat sebenanye..ade bawah 7 cucuk di bontot..bawah 5 baru cucuk iv cosmofer di tangan..tapi kk saya ni terus nak masuk melalui tangan.. Soalan saya..ade tak mummy2 hb 10.7 kene masuk iv cosmofer around 29w pregnancy?#ingintahu #pleasehelp #firstbaby

5 Balas

sy takde talasemia..tp hb 10.9..x naik n turin duk takat tu je masa mngndung 32/34w.. pastu doc suggest iv cosmofer ..sy ikut je..bila review result after iv cosmofer ..hb sy sama je..tk naik dan masih takat yg sama..sehingga sy bersalin pd 37w(paksa bersalin) sbb detect baby tak mmbesar ikut minggu.

Ikut guideline baru, hb bawah 11 memang akan start cosmofer. Tp sebelum tu, doc akan buat iron study dulu. Tgk result mcm mana. Perlu ke x masuk cosmofer atau tukar ubat je

1y ago

pakar kata tak perlu tapi doc biasa paksa buat..pastu husband cakap dekat doc dapatkan pengesahan pakar baru husband izinkan die buat iv dekat saya..last2 hb saya naik sendiri..dari awal pakar dah inform saya takde talasemia ke ape..so hb sebab hormon dan akan naik di hujung trimester.. alhamdulillah sekarang dah ok tanpa iv

Saya pun macamni sebab saya talasemia. Hb 10.3 doktor suggest masuk iv cosmofer pd week 28. Tapi checkup 2 minggu lepastu alhamdulillah hb naik balik 11.7.

1y ago

saya takde talasemia.. alhamdulillah masa saya tegas yang saya taknak buat iv Cosmofer..hb saya dah ok..bak kata pakar sebelom ni tak perlu iv sebab saya takde masalah..cuma hormon sahaja..sebab tu saya berani layan cakap doc tu

Ada. Saya 1st pregnancy dlu hb 10.8. Tapi kena cucuk cosmofer di punggung 6x.

11mo ago

saya 14kalii🥹🥹🥹🥹

sye da 32w tapi hb masih lagi 10.7..x de pulak doc sruh ccuk iv cosmofer tuu..

1y ago

iye betul..kalau macam tempat saya terlampau cerdik..dari awal saya bukak buku..sikit2 nak cucuk sikit2 bagi negative vibe.. negative words..padahal hb saya problem sebab hormon sahaja bulan sebab bende yang srs..pakar dah keluakan keputusan yang saya takde masalah dan hb akan naik hujung trimester.. alhamdulillah hb saya dah naik tanpa buat iv..