Scan 30w2day

Hari tu dah scan 29 w dan skrg dah 30w. Mmg doc ckp kepala dah dibawah, dkt sgt dgn pundi kencing, seinci cmtu ja. Kalau baby gerak sikit mmg akan terkencing. And yes mmg kerap la ke tandas and faktor sbb baby makin besar. Sy cuma nk tny normal ke sakit sgt kt bahagian bwh tu, rasa mcm something. Gerak sikit toleh badan kanan kiri susah betul. Jalan pun dah sakit. Benda ni normal ke ? Atau boleh jd bersalin awal ? Ada siapa yg berpengalaman boleh share . Tq

5 Balas

saya ms pregnant mcm tu juga. tak boleh tahan kencing lagsung. kalau tahan kencing, nak bangun dri duduk tu sakit yg amat, nak jalan pon susah, smpai kena pegang perut dari bawah utk support. jalan pon dh mcm penguin. Start 39wks, dh makin sakit nk jalan, perut kjp² mengeras (contraction palsu), smpai terpksa minta cuti awal. bila cek, jalan x buka lagi. tanda² nk bersalin pon xde. dh masuk 40wk, g checkup kt kk, doc detect air ketuban kurang. Sampai hospital terus kena pecahkan air ketuban, induce, bersalin secara normal.

saya 31w pun nurse & dr kata kepala baby kat bawah yess memang sekarang kerap nak kencing je kadang susah tido malam sbb ke tandas je . sakit pulak tulang pelvis belah kanan nak alih arah ke kiri memang sakit yee taktahu la kenapa . tapi saya start sakit tulang bawah tu dalam 27w sampai sekarang . ke saya kurang kalsium tulang reput🤣

sya 32w mmg sllu ke tndas skit" nk kencing klu mlm sya kurang kn mnum air spya x bgun" blik" sbb skg terasa sd susah sgt mau bgun sakit tumit kaki dn krem" betis 🥲

2mo ago

Sy bru scan hrini, doc kata kepala baby dh masuk laluan dh. Sbb tu sakit

kebanyakan yg saya baca ,mmng normal..tp kalau Puan tak pasti boleh mintak doktor check pangkal rahim..kalau masih tebal, insya Allah tak bersalin awal..

3mo ago

Tq wakk

norml kak...ngilu2 rsa kan