Homoglobin rendah

#firstbaby Sy setiap kali check up hb rendah dlm 10-10.7 mcm tu.. betul ke punya dri minum teh coklat dgn bergas ?

6 Balas

Betul tu, klu tgh pregnant kerap minum teh, kopi, makan coklat, minum air bergas, mmg akan buat HB rendah. Nak consume kafein boleh, tp kurangkan ke 1-2 kali seminggu. Boleh ambik ubat tmbh darah yg doktor bg sekali dgn air delima / bancuhan pati delima / air sunquick tkde gula.

sama la sis. tpi skrg dah okay. sya minum susu dri similac mom sblum sarapan. elakkn minum soya, kopi, nescafe, milo. pastu makan hati ayam, daging, sayur daun. then, makan ubat tambah darah zincofer lepas dua jam makan.

makan ubat zincofer, kalau tak bole telan. maltofer bole. isap je mcm gula2 perisa coklat.

mnum pati delima bg hb cntik

Banyakkn mkn buah jambu

elakkan kafein