Bersalin czer

Hari ni ada appointment dengan dr kat kk.. Dan hari ni mmg dah betul2 confirm, memang bersalin czer utk anak ke2 ni.. Sepatutnya dapat tarikh czer, disebabkan nak bersalin di negeri lain, so kene refer sana dulu, utk dapat tarikh bersalin.. Terasa down sgt bila x dapat bersalin normal.. Dan rasa takut sgt.. Ibu2 czer, boleh bagi tips apa2 x? #1stTimeCzer

10 Balas

Sis jangan down jangan stress. Czer tak lah seteruk yang digambarkan. Saya 2 kali czer. Alhamdulillah takde apa2 masalah ☺️ Nak jaga tempat czer tu pun tak lah sesusah yang sis pernah dengar. Jangan takut ya just fikir yang positif2 je. Semoga di permudahkan segala urusan sis nanti. Tengah nervous2 baring atas meja dalam bilik ot tu nanti bila dengar suara baby nanges terus lupa semua benda. Hihi 🥰🥰

1y ago

Betul tu sis.. Saya dari anak dara dimomokkan dengan sakit dan teruk nya kalau bersalin czer sampai saya trauma nak mengandung sebab takut nak bersalin.. Tapi bila sendiri dah hadap rupanya tak seteruk yang diceritakan.. Alhamdulillah doktor dan nurse pun membantu and banyak bagi nasihat untuk penjagaan luka czer..

Fikir yg baik2 saja sis. Saya pun 2x czer. Dua2 emergency & takde rezeki bersalin normal. Alhamdulillah jgn baca yg bukan2. Yg penting sis kenal badan sis sendiri. So penjagaan czer tu kena betul. Luka kering & jgn buat kerja2 berat utk elak luka lambat sembuh. Semoga dipermudahkan semuanya sis. Saya pun kali ketiga and 25/10 ni genap 38weeks kena serah diri utk czer anak ketiga in sha-Allah. Semoga semua baik2 utk semua mummy2 amin.

10mo ago

saya nak tanya.. sis akan czer kali yang ketiga.. jarak usia anak sebelum ne berapa tahun yaa

tempat czer kena setiasa kering. lepas mandi lap2 guna tuala. kalau berpeluh kena lap juga bg kering. mkn vitamin c . kena sediakan katil. nanti berpantang atas katil. lapik 2 bantal senang nak bgun dari baring. jangan tunduk. klau brg jatuh suruh sapa2 tlg ambik.jgn angkt berat . jamban kena pakai jamban duduk. jgn makan haruan atau pati haruan.

1y ago

tido macam biasa terlentang .mgiring kejap2 ok la. jgn satu mlm mgiring takut esok pgi sakit la. setakat myusu anak ok je.. jgn meniarap . kalau nk mgurut pun mengiring je.. nak mgurut tunggu lmbt skit. jgn tungku perut

tenang² kan fikiran .. saya baru je Czer kali-4 +btl , dgr apa doc adv jgn dgr org pesan itu ini lain org lain cara & badan kita pun tak sama lepas bersalin ke positive makan protein , minum air panas suam , limau @ vit-c , jaga penjahit bagi kering yg saya amalkan adalah susu kan baby memang cepat sihat

inshaAllah takda apa, fikir positif okay. saya dulu takut juga bila tau kena czer, just awal2x tuh la yg struggle, nak kena jaga tempat czer, kena cucuk heparin , batuk lagi ,tapi alhamdulillah semua okay. just jgn angkat berat, bila batuk tekan perut dgn bantal, jaga tempat czer tambah bila basah,

sy pn kena czer... ank lain semua normal... kali nie kena doc x bg normal sbb high risk.. twins MCMA.. dlm 32-34 weeks nk kena bersalin dh.. skrg baru nk masuk 26 weeks.. sy pn takut jugak... sy tawakal jela.. yg penting ank2 selamat...

1y ago

Aaminn...terima kasih sis...

awak follow page fb doctor imelda balchin pakar o&g. doctor ada share cara penjagaan luka bersalin dan pemakanan dlm pntg. awak xkn stress kalau follow cara doctor imelda. cuma posting tu dh ke bawah. awak kena scroll

jgn stress sis..anak no 1 czer jgk dan anak no 2 czer jgk..yg no 3 pun czer pastikan luka czer tu kering dan insyallah nnti nk nk lgi nk 4..kita sihat and bby pun sihat...

4mo ago

Czer kali ke2 dan ke3, sakit x sis

Sy pun takutttt sgt! orang cakap jgn duduk je kene aktif. Ada org cakap pulak jgn aktif sgt. Keliru sungguh!

jangan stress..yg penting baby selamat