Ep mom keluar jalan2

Halu nk tanya mcm mana EP mom keluar jalan2 lebih 2/3 jam ye. Bawak cooler bag ke? Lepas pam simpan balik dlm cooler bag bgi sejuk pam tu? Saya selalu tak pam jadi bengkak, balik baru pam. #SeriusTanya #ingintahu #bantusharing

6 Balas

Ya betul bawa cooler bag. Simpan pump tu dlm ziplock everytime lepas habis guna then letak kt cooler part. Saya bukan epmom tp saya kerja selalu outstation so kalau baby takda dgn saya, saya mmg kena pump. Gap jgn sampai 4 jam kalau tak susu boleh drop

3w ago

Ya totally sis!

Yup bring cooler bag and pump regularly, simpan ebm dengan cara yang betul. Boleh pakai wearable breast pump brand supermamalab. Kalau taknak pump pun pakai milk collector. Kalau boleh avoid breast bengkak sebab boleh timbul problem lain pula.

Boleh join group FB Happy Breastfeeding Malaysia. Banyak info. Antara yg perlu: Cooler bag, ice pack, nak tahan lama sejuk ada garam kot. Tak ingat dah. Not recommended lah selalu tak pam. At least 3 jam sekali pam untuk penghasilan susu yg baik.

3w ago

Okeh noted, tq sis!!

Bawa cooler bag, wearable pump. wet tissue / tisu kering. sebelum keluar, sy pam. basuh dan keringkan. then keluar. lepas 3 jam sy pam. ni kalau keluar 4 jam. kalau lebih, i akan basuh dan lap pakai tisu kering yang bersih, then pam lagi.

selagi breastfeeding anak mmg wajib jaga jadual susu dikeluarkan.. epmom lagiii la kena jaga. biar bengkak nanti byk susu foremilk, kerap biar begkak nanti susu drop

yup bawak cooler bag