Nasi perlu di blend lagi tak?

Hai..saya nak tanya,anak saya dah nak masuk umur 11 bulan,nasi perlu di blend lagi tak? Dan makanan apa yang sesuai untuk umur anak? ##firstbaby #ingintahu #1stimemom

3 Balas

tak perlu blend dah, slowly tukar tekstur makanan sebab tekstur makanan ni berkaitan dengan speech development. takde gigi pun baby mengunyah mengunakan gusi. gusi baby kuat. tak caya try masukkan jari dalam mulut baby, sakit tak 😆. baby dah boleh makan family food just takde tambahan garam/ perasa. tak semestinya bubur. nasi goreng/bihun goreng/ pasta goreng. sup ayam/daging/sayur ayam goreng kunyit/ikan goreng. ikut apa yang ada kat rumah dan diolah ikut selera baby. tak semesti yg mahal² atau yg organik asalkan realfood. ikut kemampuan😊

3y ago

Okk2 faham..dh bnyk boleh mkn ye,thank you mommy 🥰

kalau ank dh ada gg dan dah pndai n blh mngunyah baru mommy xpyh blend..tp kalau msih blum ada gg n xpndai mengunyah mommy blend la..mcm ank sy dlu gg lmbt tumbuh dkt nk setahun br tumbuh gg..mg dpmudahkan segalanya..aamiin

3y ago

Ada 4btg dh,atas 2 bawah 2..in Shaa Allah,Aamiin..baik thank you mommy 🥰

Anak dah ada gigi ke? Kalau anak ada gigi dah reti mengunyah apa semua, boleh je try2 dulu tgk mcm mana. Kalau tak better bg yg blend je dulu

3y ago

Ada dh 4btg,atas 2 bawah 2..ok2 thank you mommy 🥰