minum air cola

Haii mum smuaa..nak tnya saya skrg ni hamil 11w..bole ka minum cola??

16 Balas

When i got early miscarriage last month, ade 1 orang mommy ni. At that time dia tengah pregnant 12 week for 3rd baby. So i ask her, kenapa kena refer pakar utk scan transvaginal ultrasound? And then she told me, that day diorang pegi beraya. So she couldn't stop to drink cola or carbonate drinks. Sampai je diorang kat rumah, dia cakap perut memulas kat mak dia. Lastly masa dia tengah kencing, she noticed ade blood clot keluar dari kemaluan. Dia nangis keluar dari toilet tu then nangis minta bawa p emergency. Sampai kat emergency, dah kena check semua, Dr bagitau dia yg baby dia dah takde. Since dari tu she told me yg dia bleeding non stop sampai la time kite orang tunggu turn nak scan ikut bawah tu. Sorry ye sis. Saya bukan nak takut kn sis or ape. Ni just sharing my real experience jumpa kes yg macam saya cerita kn tadi. Be careful & take care sis 🤗🙂

5y ago

👍🙂

Air cola ada caffein, sama macam dalam coffee, tea dan coklat. Dan kandungan gula memang mencanak dalam air cola. Tu yg xelok untuk baby sebenarnya tp, kalau nk minum juga, limit jumlah kita minum. Minum sikit saja. Unuk hilangkan craving

perisa kola ke sis? kalau air berperisa kola sekali sekala boleh je minum, cuma khasiatnya tiada & tinggi kandungan gula. kalau coca cola @ sebarang air carbonated tak elok minum.

Cmpur la air sejuk klau teringin sgt.. klau sy, air coke tu suku gelas lpstu tmbah air kosong smpai penuh gelas.. dpt rasa coke tu pn dh puas..

Lain orang lain badan.. Kalo gian teguk sedikit je.. Jgn minum byk.. Sbb minuman bikarbonat & bergas.. Amat tak sihat untuk perkembangan janin & diri..

blh jer sis tuk lpskn ngidam mcm sy dulu tp sikit la sbb air cola ni sngt manis & bgas x elok tuk baby alhamdulillah sy dah 33w 😊

Sy bru td mnum.. Tp husband letak air batu.. Cuma nye sy mnum sikit je la.. Buat rasa2 basah tekak.. 😅

Bagi saya, jangan minum dulu sis, baru lagi tu. Apapun berjaga jaga ea. Kekadang ada orang minum tak jadi apa

Tak boleh. Gula terlampau tinggi dan ia boleh jadi penyebab keguguran. Jika teringin sgt. Rasa sikit shja.

seeloknya elakkan la sis. selain bole kena kencing manis. air gas tak elok untuk baby.