Ngilu & berat bayi

Haii mommys 😘 saya nka tanya ada tak yang sama macam saya , rasa ngilu kat tulang² kemalun kalau bergerak ? Kenapa yaa , saya baru masuk 6bulan .. rasa risau lah .. ada tips tak nak hilangkan rasa tu @ itu memang normal ? Macam mana nak naikkan berat baby dalam kandungan ya , doktor kata bayi saya agak kecil seminggu dari berat yang d syorkan 😔 Mohon bantuan ya ibu² yang cantikk

9 Balas

Utk 2nd trimester masih okey kecik seminggu. Doc kate tak bole lebih 2 minggu. Sy baby kecik kurg 3minggu 😣 effect byk kali demam kurg mkn. Doc suggest mkn yg tinggi protein dan kurgkan carbo sbb carbo akn naikkan berat badan ibu mendadak. Contoh nasi ke roti kurgkan. Lebihkan mkn lauk dan sayur berbanding nasi. Then ambil susu ibu mengandung 2kali sehari. Atau susu kotak low fat. Klau takde GDM bole ambil full cream. Susu wajib. Tuh jelah yg sy bole share dr doc

2y ago

tadi sy pergi klinik swasta lagi , scan nak tgk jantina tp bby still malu² . ttup nak suprise hehe .. doktor swasta pun ckp agak kecil dr perkiraan tdir scan 440g-500g mcm tu .. sepatutnya 6bulan bole besar lagi , alhamdulillah bby aktif cuma tu la kecik sikit .. balik dr klinik sy beli la susu DL kurma yang 200ml tu pek 6pcs x 4 .. ikthiar minum setiap hari 1kotak , telan la biarpun tak pandai minum sebenarnya .. beli la jugak soya less sugar , sy ikthiar jer apa yang boleh bantu .. ni anak k4 , anak prtama lahir 3.5 , k2 2.9 , k3 3.7 .. risau pula sbb ni 1st time dpt kabar bby kecik dr prkiraan 😌

sis, Sy dulu Pon doct kk ckp berat baby kurang dari sepatutnya. 2.33 masa 35w. then Sy minum susu full cream pg dan malam. Sy kurang boleh minum susu mengandung. jd Sy tuka ke susu dutch lady kotak tu. buah semua tu mcm biasa. mmg dari awal pregnant Sy mmg makan. Sy bersalin 39w. baby 3kg. ☺️ semoga dipermudahkan kan urusan sis. jgn down ya. ♥️

owh .. gitu yee , maksudnya sy kena banyakkan minum susu lah kan .. skrg sy minum susu snovvmilk , kandungan dlm ada folic acid .. dia semacam minuman untuk kulit actually (perisa kiwi) tapi takpe sy cuba susu kotak siap sedialah pula lepasni .. thanks mommys

2y ago

klu sy makan apa jer sis , semua main bedal jer hehe .. lepasni sy try consume susu pulk lah yang terus siap xpyh nak bancuh² .. mgkin xserasi kot snovvmilk dgn bby sy , later sy cuba DL ngan HL .. tq info ny sis

rasanya normal sis, saya pon 6 bulan memang rasa ngilu sebab baby suka tendang tang situ..rase nak terkencing kadang2

2y ago

oo mcm tu .. sy risau je sis , tq yaa sis info nya

Sy dh hujung 6 bulan,next week msuk 7, mmg rsa ngilu dkt tulang bwh 😂

Sama sis..ngilu sgt2..sy just kerap berehat lah utk elak lebih sakit..

Sama la , sy pun bru 6 bln tp sakit dkt bahagian kemaluan bila jalan

2y ago

penah tk rasa geli2 dkt bahagian kemaluan bila bby kick?

Saya pon, 6 bulan rasa ngilu mcm nak kencing tapi tak. 😅

2y ago

oo klu sy tak rsa nak kncing tapi mmg ngilu sis .. kat tulang² tu

Minum susu HL kotak..

2y ago

thanks mommy , later sy beli ..