1st trimester

haii mommies...boleh share idea nak makan apa x kalau x ada selera , muntah2. Sy baru 7weeks. Terima kasih..

8 Balas

Hi sis 🙂 saya pun haritu macam sis, tak larat & tak boleh bau makanan langsung. Saya banyak makan buah je (pisang, delimq, lai, pear, apple) Kabohidrat macam nasi/roti/biskut/oat memang tak lalu nak masuk 😂😂 lepastu saya setiap masa memang pegang limau purut 😂😂 kuis2 sikit keluar bau, untuk elakkan nak termuntah. Alhamdulillah sekarang dah 28w.

Dulu sy elakkan makanan berminyak. Jangan makan yg berempah. Tak bole makan daging mesti muntah. Lama2 dah ok sebab makanan berminyak mmg sebabkan mual2. Makan sikit2 tp kerap. InsyaAllah..

Makan makanan yg awk rasa boleh terima mcm bihun ke buah2 mcm tembikai ke yg bg kite cpt kenyang. Yg penting jgn biar perut kosong. Kena mkn jugak walaupun sikit. Take care & good luck.

try mkn oat.. yg heavy sikit.. sbb bila perut kosong lg bhya.. mcm saya dah 13week kena gastrik sbb tak jaga waktu mkn.. lg bgus buah2 jgn mkn roti time perut kosong..

kalau saya . saya suke ratah sup tulang . buat pedas stkt slere kita . lpstu ratah jeee heee

buah²an

roti...

biskut