Kecil hati sebab benda bodoh

haii mommies, sye ada nak luahkan sedikit hal . xtau perasaan mcmni ada x pada mommies yg lain . benda simple tapi buat sye badmood dan marah. pagi tadi saya,suami serta ipar dan bini ipar pergi berurusan sekali kiteorg nak kemaskini STR..semasa isi borang tu suami duk tanya ini nak isi tak ,pastu saya bgtaw yg ni kena isi dan kalau ada benda taktau kita tanya RELA saje. pastu somi pun kata ini x isi kot sampai tanye bini ipar untuk confirmkan. saya jadi kecik hati...yelah somi tak yakin dekat bini sndri.benda ni kecik je tapi saya auto jadi badmood sampai balik rumah. dan sebelum ni pun kalau ada apa" urusan yang mungkin saya boleh buat ataupun tau ,suami tetap nak masukkan orang lain mcm kakak ipar dye untuk bertanya seolah" saya tidak beritahu dia apa" berkenaan urusan kami . banyak kali terjadi mcmni sampai tertanye kat diri sendiri "aku ni bini dia tapi dia pun tak yakin bila nak berurusan, aku ni bodo sangat ke".#bantusharing

14 Balas

awak . kita mcm sama . tp sy , suami asyik bela fmily dia . bila sy tgur pasal sikap mak dan kakak dia kat sy . dia just ckp "knp nk amik hati?". sy sedih sgt . dah la tgh pregnant , dia bole ckp mcmtu . sy bini dia kot , sy tak berpuasa , sbb hb sy low dan tekanan drh rendah . sy tak mkn jd nk pitam . bila mak dia persoalkan knp sy tak puasa . dia sikit pun tak terangkan knp . sy mrah dan geram , pdhal dia thu knp sy tak berpuasa . sy kandung ni anak dia kot, dia tak risau ke kalau sy berpuasa apa apa jd kat anak ni . kami tggu 2 thun lebih nk dptkan anak ni . sy pun jenis tak bercakap sgt dgn mak mtua sbb sy taknk nt sbb benda kecik sy dgn mak mtua gaduh besar . tapi suami tu , apa sy ckp utk kbaikkan dia . sikit pun dia tak dgr . bila dia susah pening dgn hal family dia . tahu pulak ngadu kat sy . bila sy bagi nasihat skit pun tak dgr . kdg rasa mcm nk tampar je . eeeee geram ! kdg sy diam je sbb taknk gaduh , kang jd benda lain . anggap jela ni dugaan rumahtangga . ada manis ada pahit .

1y ago

spatutnya jgn bgtau mertua yg awk xpuasa. sy masa mngandung dulu suami je tahu keadaan sy. mmg depan mata dia sy muntah kuning hri2. alahan truk sgt. kalau mertua tnya puasa ke x ckp je puasa. org mcm ni mmg nk kne ckp tipu. kalau x dia xpaham. dia kata dia dulu takde alahan. branak 4 org langsung takde. itu dia la. sy malas nk layan

Jangan simpan awak. Terus confront dia. Sebab saya kan penah mcm awak, tapi husband saya dia mcm pandang rendah sebab saya tak kerja. Saya ada degree etc tpi saya yang pilih nak jaga anak kami and jaga rumah. Kalau takda saya berantakkan dah rumah ni sbb husband kerja shift. Saya terus slow talk dgn dia. Saya tanya dia terus "you memang pandang rendah dkt i ke macamana?". Terus dia gelabah and nafikan tak la, dia tak maksud cmtu etc. Sejak tu dia dah tak main2 kan saya 👏

bgithu trus terang je.. sy pon cepat sentap jgk bila suami sndiri lebih kn org luar dripda isteri.. heboh ngn org luar, aku ni bini ape funtion? 😅 tunggul agaknya... klau sebok ngn org luar... pi lah sne , x payah dok harap kn bini... sy akan ckp smpai laki sy faham.. klau x faham lagi sy bebel smpai non stop... 🤣 tu cara sy lh, klau org lain hmmm terpulang... sbb sy komunikasi dgn suami mmg direct to the point je xde nk berkias ii penat nk tapis tpi satu hapak x faham

dlu sy mcm ni. bila lma2. sy abaikn ja. mls nk msuk otak. bila time dia kita tnya. dn bt mcm tu. trus dia ckp dpn2. jd sy pon. ckp blik. bnda yg sma apa dia bt kt sy.. terasa kn bila x yakin dgn pndangn psangan. bgitu la la sy bg tau dia. jd dia pon xbt dah mcm tu.. lani apa pon soalan dia tnya sy. sy ckp ja. p la tnya org lain. t kang sy jwb awk x yakin. bia ckp sndir2 skit. bg dia rasa apa kita rasa

Ikut cara saya pula, Puan kena amalkan sikap “apa aku kesah” . Ignore dan make dont know je.. Iye kan aje lantak lah ape pun ..Kita ni sbgai isteri kalau semua benda nak kesah dan kecik ati , lama lama mati sbb mkn hati je .. Abaikan dan buang perasaan tu jauh2.. Lama lama terbiasa lah tu.. Sy amalkan konsep ni utk protect kesihatan mental sy.. Dont allows things masuk fikiran kita..Tu je

1y ago

Yaa, sy pon mcm tu. Baik jaga mental health 🤭

bincg dgn suami sis, sy pnh mcm ni..tp lama2 lantak ko la.. kalau rasa perlukan pertolongan sy ckp. kalau x mmg sy buat xtahu je.. sy mls nk pk dgn sy pregnnt lg. nnti sy stress.. tp sy tahu suami akan refer blik semua tu kat sy akhirnya. dia tnyela berapa ramai sekalipun akhirnya sy jugak dia rujuk..

kalau kita tahu benda bodoh, rugi je nak kecik hati sampai ganggu mood kita. jalan mudah, ckp je dgn laki tu. time nak tidur ke apa, bitau terus terang yg awk terasa ke apa ke. luah semua. komunikasi, tu kan suami awk mcm mana pun.

Klau sis rasa begitu, lebih baik terus terang dgn suami. Lelaki ni, kalau tak bagi taw diorg memang tak taw.. so better ckp, klau tak cakap kita ni yg jd mkn hati..

sbb tu rumahtangga komunikasi tu penting.. jgn duk buat diam lpstu duk lyn perasaan end up sndri yg sebek bucu katil..cari waktu yg sesuai yg tenang nk berckp dgn suami..

saya jenis tepek je kalau dengan orang berlagak betul. 🤣 kadang2 kena buat macam tu baru orang faham. kalau tak senang sangat dipijaknya.