MINTA PENDAPAT

haii ibu² sekalian. . nk tnya, betul ker dalam berpantang tak boleh makan laksa.? kenapa ye.? dan berapa lama pantang nya tak boleh makan. ? #pleasehelp #ingintahu #firstmom

15 Balas

Saya xtau apa salah laksa. Dia diperbuat dari beras. Kuahnya dari ikan..saya makan juga masa lepas sebulan pantang. Alhamdulillah. Xde pulak rasa angin ke sebu perut ke..lagi anak xde meragam apa pun. Susu pun banyak & pekat, mungkin sbb saya gembira dapat mkn makanan kegemaran. Mak saya org tua yg sgt jaga pantang pun tak de tegah kata xbole. Kita makan jela dgn gembira. Alhamdulillah skrg tgh mngandung anak ketiga. Pada saya kalau nk jaga kesihatan ni bukn takat masa pantang makan 44 hri ke 100 hari ke. Pantang la seumur hidup. Dan selagi makanan tu tak mendatangkan apa2 allergic pada saya sebelum bersalin, atau sepanjang umur saya sekarang, sy makan je.

Boleh search video perkongsian kak ice dr Blessed Beauty Confinement, dia ada terangkan knp xboleh makan laksa, mi @ nasi goreng dlm pantang ♥️ sy pun dah ingat2 lupa, sorry sis tp yg sy ingat, makanan yg d masak 2 kali, xboleh d amalkan oleh ibu berpantang sbb ianya dah perangkap angin, berbeza dgn pasta, ibu berpantang boleh makan, sbb ia melalui proses bakar bukan mcm mi. Allahu alam, sy dah cuba elakkan masa trkena azab xjaga pntang haritu, sy elak mkn mkanan yg d masak berulang kali, alhamdulillah, serasi dgn sy.

2y ago

sama macam mak mertua sy jaga masa anak pertama..jaga pantang betul dia tak bagi makan makanan 2x masak..nasi yg dipanaskan pun takboleh..kita ikot jek mana yg terbaik dan masih boleh diterima akal kan..

Dr imelda kata xde makanan yg berangin melainkan kalau ibu tu ada alah dan badan bertindak balas pada makanan tertentu. Ntahlah. Saya ni pulak pantang nampak, makan je. Xde pulak berangin2 ke. Baby pun xde pulak kata kembung ke meragam ke. Tp part susu bertambah tu sy setuju dgn sis sebelum ni. Susu memang lebih pekat & kuantiti lebih banyak dari kebiasaan. Mungkin sebab saya rasa gembira macam yg sis tu bgtau..

hiii. ada yang cakap kena pantang setahun, sebab angin sejuk. tapi apa yang saya boleh cakap, bergantung pada badan kita sendiri. sebab saya makan je laksa masa habis pantang. & Alhamdulillah okay. nak badan sihat masa hari tua, bukan jaga makan masa berpantang je. sampai bila bila kena jaga makan tu. 😍

ikut bdan..sye prnh bru 6bln niat nk mrasa,sbb spupu ok je hbis pntang mkn laksa..tp xsuai dgn sye,mlmnya memulas prut pkej berdenyut², mncucuk² kt rahim.🤣bentanla kiranya,serm sjuk jdinya..pstu sy tobat n akurla bdan sye kne pantang sethun skurgnya utk laksa trmsuk kuahnya skali

laksa kena pantang setahun.. Klau tk pantang mkn laksa nnti sakit urat.ada yg pantang terus tk mkn langsung .ikut badan jgk tapi lebih baik setahun la jngn sentuh laksa

Selalu sy dgr kena pantang makan laksa setahun. Mak sy cakap pulak boleh je makan. Cuma sayur yg mcm timun tu tak bolehla sbb sayur tu sejuk.

makan nasi dengan lauk tanpa minyak je lah sis. jaga urat badan. lani tk rasa lagi. panjang umoq 40tahun sakit macam umoq 60.

lebih baik tak makan pun tak pa sis..Buat masa la mmg tak sakit sis Tapi dia Akan sakit jangka masa yg panjang sis.

katanya bunga kantan tu yg kena pantang..jd kalau nk makan laksa jgn buh bunga kantan...xsedap jela kot jdnya