boleh ke selain parents , kita bawak kakak untuk buka buku pink ?? please bantu

haii , boleh ke macam saya tengah mengandung sekarang , tapi saya takut nak pergi buka buku pink di klinik kerajaan , mak ayah saya taktahu , sebab saya belum berkahwin , dan saya umur 18 tahun , jika saya membawa kakak saya untuk buat buku pink di klinik kerajaan , boleh atau tidak ye ?? dan saya tidak pasti kandungan ni dah berapa minggu ..

19 Balas

kepada adik yg post ni saya harap adik baca dgn fikiran terbuka dan berlapang dada. saya cakap ni cuma pandangan saya harap dapat membantu adik dlm membuat keputusan yg betul. Dik benda dah jadi adik pun tahu kan perbuatan adik tu salah dan berdosa (if u are muslim) dan perbuatan adik tu of course melukakn hati ibu bapa. tapi life must goes on. adik dah 18 tahun saya percaya if adik berani nak buat benda tu jadi adik mesti berani hadap kenyataan . dunia ni tak seindah yang kita sangka mcm2 lagi dugaan ujian adik akn hadapi msa hadapan. for now cekal kan hati kuat kan semangat . ni semua bukan pengakhiran hidup. bertindak dgn lebih matang dan fikir dgn lebih mendalam. bagitahu ibu bapa mengenai keadaan awak . apa2 terjadi kat awak ibu bapa yg harus bertanggungjwb since awak tak ada suami. nak jadi ibu ni perkara pertama awak kena fikir keselamatan dan kesihatan awak dan baby. ambil peluang ni jadikan iktibar hidup dik. belum terlambat utk kita perbaiki diri kita. saya harap adik kuat hadapi dugaan ni dan semoga adik dapat jaga kandungan dgn baik. harap la awk tak buat perkara2 yg lebih tak elok. saya harap awak paham. saya ta kecam ya dik. saya cakap sbg seorang ibu dan kakak. sayangi diri awak dik. awak kuat dan sy percaya awk budak baik. teruskan hidup dgn jalan yg lbh baik 😊

1y ago

Betul tu adik. Takpee, saya setuju apa yg akk tu cakap. Mmng mula2 kena tendang pukul and maki dgn parents tapi percayalah nasi dh jadi bubur. Macam mana pun kena cakap jujur. Jangan risau saya ada dgr org mcm awak juga tapi skrgg parents dia yg jaga cucu. Macam mana pun jangan rahsiakan apa apa. Jadikan bende ni pengajaran utk awak, carilah bapa yg buat tuu tolong tanggungjawab. Jangan stres ye pilihan ada di tangan awakk. Saya hanya nasihat

Sy hanya kasi pandgan,beri thu org tua dulu sblom buat buku pink,selpas tu tgok ap tindkn org tua,sy ad shbt yg terlnjur juga,awl2 org tua mmng mrah sngt tpi lma2 hti dia akn lembut,prcya atau tk dri mrah ye org tua tu berubah ke lebut hti sbb tgok cucu dia lhir wlaupun bukn dlm keadaan yg di mintk,cucu dia lhir trus dia ambik hak jgaan,mak kpada kwn sy ambik hak jgaan budk tu jdi kwn sy xdpt hak jgaan tu wlaupun tu ank dia,n skrng dia dh kwin pun budk tu still bwh jgaan nnek dia bukn mak dia sdri,org tua mrah tk lma,lma2 dia akn maafkn juga,tpi 1 nsihat sy jgn ulang lgi,lgi skli awk buat akn dtng blom tntu dpt kemaafan dri org tua,awk srok2 pun tk guna mak awk lgi knl awk,jdi jjur jlh dri skrng,telan jlh ap yg akn di hdap ke depan nnt,caci maki tu smua awk akn hdp,kwn sy pun mcm tu tpi alhamdulillah dia niat nk brbh Allah mudhkn urusan dia,bila kita buat jahat ngaku je dgn kejhtan yg kita buat,org trma atau tk tu blkng kira jnji dh jjur

betul semua sesiapa yang komen itu , yng pnting ibubapa kena dahulukan sebab sy pun single mother yg terlanjur buat silap dan sy takde suami . sebelum sy pikir nak buat apa" , sy sndiri yang beritahu mak sy pasal kandungan sy tapi syukur mak sy tak marah smpai mak sy sndiri ambil sy dan jaga sy smpai skrng . syukur jg family semua bgi support yng positif kpda sy 🤗 . dan satu sj sy nak ckap biarpun kita dah buat silap besar , jangan ulangi lagi . Anak yng kita ada ni rezeki dari tuhan dan sebab tuhan bagi kita anak ni untuk kita berhenti melakukan kesilapan itu lagi . Dan terakhir sy nak ckap semoga dipermudahkan segalanya urusan dan harap awak dan baby sehat 🥰

Hi sis, sy terpanggil utk sharing sedikit sbb sya pun perna d situasi sis.. faham perasaan x ready sbb takut mengecewakan perasaan ibu bapa kan, fikir malu , campur fikir mcm mana nak hidupkan anak pdhal diri sndiri pun masi setahun jagung, fikir masa depan lagi.. fikir apa ckp org.. tp my advice sis, better bagitau ibu bapa .. sbb dorg la sbnrnya support system paling kuat.. i was once in ur place sis, now da bangkit balik n my anak skrg bila jalan org slalu sngka adik.. so kuatkan diri, bagitau hal sbnr.. sbb hal2 bgini support system yg kuat adala yg terbaik

Nak tak nak awk kena bagitahu jg ibubapa awk dik. smpi bila nak berahsia dgn ibubapa sendiri, nt ada pihak kecil hati lg tak diberitahu awl2. Klu sy biarpn x prnh alami mcm ni sy lebih rela kena marah awl2 or kena nasihat awl2 dripada tnggu lama2. fkiran celaru stress dan takut jg xbaik sgt utk emosi awk yg sdg mengandung tu. Lebih baik berterus terang awl2 ye dik. Awk sendiri dah buat salah kena berani la hadapi apa sja kmungkinan nt, sbb awk akan kena bljr berani dan brdikari spnjg awk jaga kandungan ni smpi awk melahirkn.

Boleh je. Cuma untuk check up dgn doktor / pegawai kesihatan tu mostly alone or dgn pasangan.. yg terbaik inform mak ayah sebaik mungkin mengenai keadaan awak. Sbb nanti bantuan dan diri mereka berdua yg cik perlukan. Dekat KK tu nanti awak akan tahu berapa usia kandungan awak. Kena bagitahu tarikh day 1 period terakhir awak n bila tarikh akhir

(if u not muslim or muslim) tetap juga berbuat dosa....Kena beranikan diri bagitau ibubapa..Adik jangan takut..mungkin merka rasa terluka..dia org boleh reda bila2 masa..dan adik perlu rajin berdoa dan minta ampun kepda Tuhan..dan jgn ulangi perbuatan to lagi.jikalau laki yg dgn adik to bertnggungjawab bawa dia hadap keluarga sama²

better bgtau mak ayah Kamu dik sbb kandungan Dan perut Kamu Akan membesar Dr semasa ke semasa nk xnk depa Akan tahu jugak...jadi bgtau jela mak ayah Dan berterus terang dengan ape yg berlaku...Kalo kena mrh Tu perkara biasa...xda ibu bapa dlm dunia ni yg buruk² pasal anak depa..mesti depa nak yg terbaik untuk ank dia...

Boleh je. Sy pegi sorang2 je bukak buku, sepanjang pregnant now tgh tggu hari. Lagi kena marah kalau tak pegi kkia atau skip appointment. Sbb yg penting bagi nurse2 kat situ ialah kesihatan ibu dan baby

1y ago

boleh saya tahu awak umur 18 juga ke ?

Boleh je bukak buku pink dik.. janji adik terus terang dgn nurse² dorg baik² je layan adik nnt… semoga dipermudahkan segala urusan… Aamiin…