Baby kecil dari usia kandungan

Haii ada ke ibu² yang ada pengalaman scan baby kecil dari usia kandungan? 🥹 saya dah 32 weeks. Baru ni doktor scan baby kecil sikit dalam 30 weeks macam tu. Apa patut saya buat ye? ##firstmom

1 Balas

Doktor ada declare baby awak IUGR tak? Atau doktor kata baby awak normal je? Ada minta advice doktor tak? Kalau doktor kata baby awak IUGR, selalunya kena serah diri awal. Tapi kalau doktor kata baby normal dan masalah kurang berat sahaja, boleh naikkan berat baby dengan high protein diet. Menu harian awak perlu ada sumber protein. Antaranya ayam, telur, daging, dairy product (susu, cheese, yogurt), kekacang, tofu. Ini advice daripada O&G saya. Nasihat saya as a first mom to a first mom, sentiasa consult dan minta advice daripada doktor. Apa2 isu atau masalah yang awak hadapi, terus consult dengan doktor tak kira masalah kecil atau besar. Kalau awak lupa, boleh buat senarai soalan sebelum pergi checkup. All the best mommy🌹

11mo ago

setuju dgn pendapat puan ni😊.