Waktu tidur baby

hai umur baby brpe bln ya baru tdo mlm pnjg? sbb klo newborn ni tiap 2-3 jam bangun penat jugak 🥹🙏🏻 dan start umur tdo pnjg mlm tu biasanya baby tdo brpe jam ya?

4 Balas

Normal la nb bangun tiap 2-3jam sbb mereka lapar nak kena susu then bila dah bangun siap susu tu mmg akan ada masa mereka untuk x tidur terus sbb nb baby blm pndi nak bezakan pagi dan malam dia. Kalau anak saya dia bgni start 0-1bulan setengah. Slps 1bulan lbh tu baby akan slow2 ikut pace tidur normal, biasakan malam guna lampu malap supaya baby tau itu masa malam, pagi2 biar suasana rumah terang je supaya dia tau itu pagi.. start 2 bulan sy mula bawa baby main atau bercerita dgn baby jgn bagi baby tidur berpanjangan pagi-petang supaya malam tu dia xbnyk tenaga utk stay awake, bangun tiap 2-3jam tu untuk susu je, lps siap susu gerenti tidur balik.. skg anak sy dah masuk 3 bln mmg dia dah tau pagi dia aktif main malam dia rest. X rasa penat tu bangun cuma nak susukan baby je. Baby start tidur panjang skit pda waktu malam bila dia dah umur 5/6bulan. Tapi still dia akan bangun tengah malam atau subuh untuk minum susu je.

Normal awak.. sementara ja semua ni.. mmg agak penat awal2.. enjoy sementara ni.. nnti kita pulak risau bila dh makin besar diorg tak bgun mntak susu..

mcm anak saya habis pantang slow2x tidur malam da. dari kul 9 sampai 8-9pagi esok. time mlm tuh pun mmg dia myusu juga

Boleh study awake window and sleep schedule baby.

8mo ago

Boleh refer jadual ni sebagai panduan