Kadar makan dan ubat

Hai sy skrg 11 week dah. Tapi selera makan biasa je. Tak apa ke kalau makan kadar biasa je mcm sebelum pregnant? Lagi satu, sy tga selsema teruk. Mmg tak boleh ambil apa2 ubat kan semasa pregnant ni??

1 Balas

Kita memang perlu makan kadar biasa je. Tak perlu tambahan kalori pun. Cuma amalkan pemakanan sihat utk perkembangan baby. Masuk 2nd trimester tambahan 300 kalori. 3rd trimester 500 kalori. Tak perlu banyak pun. Utk ubat boleh makan. Takdanya kita kena tahan sakit waktu pregnant ni. Tapi kena tahu ubat yg sesuai. Jadi jumpa doktor dulu ye