masalah HB

hai sy nk tnye ibu ibu dalam ni.. adakah yg berpengalaman dengan masalah hb? kalau masa buka buku hb ok adakah akan kekal ok smpai bila bila? atau boleh drop? n minggu ke brpa hb ibu start drop ? terima kasih ya sudi jawap#firstmom #firstbaby

14 Balas

Hb saya rendah masa 1st and 2nd trimester maintain kat 10 naik turun je, 3rd trimester hb naik 11.9. 15/9 Sy bersalin secara czer, masa penbedahan, darah saya hilang 1.5liter. Sangat banyak. N kena masuk darah 2 bag. Dorg expect baby besar 4kg, keluar dari perut baby berat 3.57 je. Kalau boleh mana ibu2 HB rendah or anemia pregnancy, elakkan lah czer. Takut darah tumpah mcm sy. Buka mata lepas tdo dekat wad bersalin terus blur vision n nampak bergoyang2. Sempat pulak demam 2x . Sangat bahaya. Plus terkena bentan angin, tersangat sakit ye mcm nk tercabut nyawa masa berpantang skrg ni. Pls ibu2 HB rendah, kena betul2 jaga makan n minum masa pregnant utk kesihatan diri n baby. Paling penting diri sendiri kena sihat baru boleh nk jaga baby.

Sy masa buka buku ok maintain 12.tp masuk 4bulan kandungan,hb drop..sampai skg hb 9.5-10.sj..n skg dah 30wks @7 bulan..skg sy anemia dan doc kata sy ada thalasemia..so hb mmg susah naik,tp kna jga jgn smpi bawah 9..kalau yg mmg xda masalh hb mmg akan naik turun sbb baby membesar..mcm sy..iron ok tp hb stakat ni smpi tu ja..hrp2 nnti masuk 8bulan ada perubahan yg lebih positif berkenaan hb sy..

saya masa buka buku 12.1. Sekali je turun jadi 10.6. Selain tu semua atas 11. Makin besar baby, hb akan makin turun. So awk kena pandai2 adjust kalau nak jugak minum berkafein, elakkan minum 3 jam sebelum makan ubat. kafein boleh halang penyerapan iron. Saya ada hari minum juga teh dan kopi tapi kena beringatlah.

saya hb drop start 33weeks,mula darah ok 11.3sekli turun 10.5hb,dah cuba mnm pelbagai jenis ubat tambah darah tapi tak boleh masuk..selalu klur balik ubat tu..skrg saya amal kan pati delima gulsan je setiap hari..saya mnm pagi dngn sebelum nak tdo..mlm.

sya mula2 buka buku 13.8..tiap2 bulan turun last2 minggu ke 32 ni turun 10.8😭😭dr suruh tukar ubat p iberet..sblom ni makan obimin & maltofer tu..lpastu berat badan naik 1kg je stiap bulan..bulan dpn nak kena jumpa pakai pemakanan dh

Saya sekarang minggu 35 , Baru pagi tadi check hb dah 12.5. Dulu selalu maintain 11 je.. kadang² drop 10.5 then maintains balik 11 mcm tu.. tapi hari ini nurse Saya pun dah terkejut Tanya I mkn apa boleh 12.5 cantik.. 😅

2y ago

Tips yg betul boleh naik hb, Since I pregnant I xblh makan Ayam. so I hanya boleh mkn ikan je.. I hari hari mkn ikan 1 keping goreng / ikan bilis / kerang dengan 1 Sayur dan nasi, then I minum jus ribena .. I hari² mkn ubat maltofer 1 biji 2 kali dgn minum jus ribena. Dan mkn I makan 1 biji nutrilite iron folic. I try last minggu mkn mcm ni. Hb dah naik 11 to 12.5.. yg siapa susah naik hb boleh try..

Kena makan ubat yang doctor bagi consistently untuk tambah darah. Baby makin lama makin besar makin banyak darah dia ambik dari ibu. Nak kekal hb tinggi, makan ubat tiap hari.

Masa buka buku hb 11.7, lama2 makin turun, lps sembuh covid jatuh menjunam 10.5 xnaik2 smpai kena cucuk tmbh darah. Alhamdulillah ada naik smpai sblm bsalin 11.3.

sya da 30w masalah HB setiap Kali bklinik. HB Turun lagi..Dr 10.8 ke 10.2.. sdh tukar ubat mkn maknn yg d sarankan Hb masi mcm tu. Harap mgu depan HB naik

sy masa buka buku pink hb ngam² 11 , lepas tu bawah 11 sampai bersalin . 3x tukar ubat tetap sama. kalau naik pun sampai 10.7 ja